Fost ambasador al Chișinăului în SUA: Putin are un prilej rar de a propune europenilor un târg pe care nu-l pot refuza

Sursa. Facebook

Liderul de la Moscova, Vladimir Putin, are în prezent o fereastră de oportunitate de care nu va ezita să profite, iar Occidentul va avea tentațiile sale, consideră fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, cu referire la discuțiile în format Normandia, pe tema conflictului din Donbas.

În prezent deputat ales pe listele Blocului ACUM, pro-european, Igor Munteanu a explicat, pentru Universul.net, că recent încheiatul Summit de la Paris ar putea să aducă o formulă de pace în regiune, dar costurile ar putea fi „excesive”.

  • Un material pe larg despre ecourile negocierilor Macron-Merkel-Putin-Zelenski – AICI

Însă, după cum arată fostul ambasador moldovean în SUA, planurile Kremlinului, reflectate și în deznodământul întâlnirii la vârf de la Paris, rămân cu bătaie lungă.

Declarațiile lui Igor Munteanu, pentru Universul.net:

  • Președintele Zelenski a câștigat alegerile cu două promisiuni-cheie: combaterea corupției și încheierea războiului.
  • În timp ce toți urăsc corupția, există foarte multe diviziuni în privința modului în care poate fi instalată pacea în teritoriul separatist. Mai ales că obținerea păcii a fost promisiunea centrală președintelui Zelenski în competiția cu predecesorul său, Petro Poroșenko. 
  • Discuțiile de la Paris ar putea aduce o soluție de pace în Donbas. Prețul acestei soluții de pace ar putea include însă costuri excesive pe care puțini dintre oamenii politici din Ucraina și le-ar putea asuma. 
  • Sondajele indică existența unor ”linii roșii” pe care mulți dintre ucraineni nu ar dori să le vadă călcate. Aproximativ 20% dintre cetățenii Ucrainei susțin direcția politică menținută, 25% susțin continuarea eforturilor de redobândire a controlului asupra teritoriilor secesioniste, față de 35% care insistă asupra declarării acestor regiuni de către Rusia. 
  • Războiul cu Rusia a costat deja Ucraina între 50 și 150 de miliarde de dolari și există peste 13.000 victime ale războiului fratricid.
  • Putin ar dori să-și extindă controlul asupra celor două zone separatiste din estul Ucrainei în schimbul unor pârghii locale care să-i permită influențarea vieții politice a Ucrainei, inclusiv prin aplicarea dreptului de veto asupra unui potențial aranjament de securitate și aderare la NATO.
  • Indiferent de rezultatele acestor discuții la nivel înalt, președintele Zelenski va avea posibiltatea de a-și testa capitalul de popularitate, deopotrivă cu propriile estimări legate de importanța atribuită acestei înțelegeri separate.
  • Putin are în acest moment un prilej rar de a propune interlocutorilor săi europeni un târg pe care aceștia nu-l pot refuza. Vladimir Putin promite să asigure încetarea ostilităților, dar pune și condiții care ar putea însemna contestarea tipului de stat național și independent.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here