Fostul consilier pentru Siguranță Națională John Bolton susține că Donald Trump ar putea retrage SUA din NATO

Preşedintele Donald Trump ar putea retrage SUA din NATO dacă obţine un nou mandat, susține fostul său consilier pentru Siguranţă Naţională John Bolton, care a acordat un interviu pentru publicaţia germană Handelsblatt, în care îl cataloghează drept „anomalie” politică pe liderul de la Casa Albă.


„Donald Trump este o anomalie”, a declarat John Bolton în cadrul interviului pentru Handelsblatt, potrivit Mediafax.

John Bolton a criticat în mai multe rânduri planul preşedintelui Donald Trump de reducere a efectivelor militare americane din Germania.

De data aceasta, fostul consilier prezidenţial avertizează că Donald Trump ar putea decide chiar retragerea Statelor Unite din Alianţa Nord-Atlantică.

O retragere a SUA din NATO este considerată un lucru bun doar de câţiva politicieni republicani. Însă, în cazul în care Trump va fi reales, aceste limitări ar putea dispărea. Cine ştie ce ar mai putea face în al doilea mandat?!”, a spus John Bolton, îndemnând ţările europene să se adreseze mai degrabă Congresului în problemele diplomatice cu SUA.

Dacă se va ajunge la o retragere a SUA din NATO sau la alte reduceri ale efectivelor militare din Europa, cred că atât democraţii, cât şi republicanii pot exercita o opoziţie puternică. Prin urmare, i-aş sfătui pe europeni să se adreseze mai bine Congresului SUA”, a subliniat Bolton.

Decizia lui Trump de retragere a unui număr de militari din Germania arată lipsa înţelegerii perspectivei strategice. Transmite semnalul greşit adversarilor şi îi lasă pe aliaţii noştri vulnerabili în faţa ameninţărilor globale din ce în ce mai mari. Pur şi simplu, este inacceptabil”, a declarat John Bolton săptămâna trecută.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat luna trecută că armata americană va diminua numărul militarilor din Germania. Secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat săptămâna trecută că vor fi retraşi 11.900 de militari americani. Dintre aceştia, 6.400 vor reveni în Statele Unite, iar restul vor fi mutaţi în alte ţări membre NATO – Italia, Belgia, Polonia şi ţările baltice. În Germania vor rămâne 24.000 de militari americani.

Donald Trump a criticat în mai multe rânduri state europene, în principal Franţa şi Germania, pentru contribuţiile bugetare insuficiente la bugetul NATO.

1 COMENTARIU

  1. Acest cumatru bolton mai bine si-ar tine gura, te doare capul cati se trezesc scriitori peste noapte, si-n cartile-astea ale lor alt subiect nu gasesc decat sa-l faca de ocara pe Trump : bolton asta, nepoata lui Trump, citeam zilele trecute tot aici, pe universul. Nici prin cap nu-i trece sa retraga SUA din NATO, din moment ce deja a stabilit un nou azimut aliantei : securitatea Marii Negre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here