FOTO. Cum arată Tramvaiul Revoluției, care circulă de luni prin Timișoara

Tramvaiul Revoluţiei, pictat de artiştii Alina Bohoru şi Mircea Popescu, în cadrul proiectului Memoriile Cetăţii, a fost pus în circulaţie la Timişoara, oferindu-le ocazia călătorilor să vadă câteva simboluri ale evenimentelor din 1989.

Tramvaiul, pus la dispoziţie de Societatea de Transport Public Timişoara, a fost pictat timp de o săptămână de artiştii de la Memoriile Cetăţii, după care a fost trimis pe traseu, iar acum amintiri ale evenimentelor petrecute acum 30 de ani pot fi văzute de călătorii oraşului, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Asociaţia Timişoara 2021.

tramvaiul revolutiei

„Ideea în jurul căreia s-a conturat iniţial conceptul a fost de a captura o fracţiune din sentimentul colectiv şi din anticiparea schimbării din zilele Revoluţiei. Fără a accentua în mod expres contextul istoric, întâmplări reale sau simboluri concrete, am încercat să concentrez energia din timpul acelor evenimente într-o imagine dinamică, cu culori puternice, joviale”, a explicat artista Alina Bohoru.

„Am răspuns temei propuse cu o compoziţie construită din elemente care au devenit iconice după evenimentele din ‘89. Este o comemorare în care sentimentele sunt împărţite între o stare de sărbătoare şi un moment de reculegere pentru victimele Revoluţiei. Mâna care pentru vestici arată „pace”, pentru români înseamnă „victorie”, „libertate”. De asemenea, steagul naţional este întipărit în memoria colectivă cu o stemă lipsă, acea gaură neagră care a rămas şi va rămâne un simbol al libertăţii şi poate totodată un semn de doliu”, a explicat, la rândul său, Mircea Popescu.

tramvaiul revolutiei

Tot în cadrul proiectului Memoriile Cetăţii, în 23 de staţii de tramvai sunt amplasate benzi desenate create de Sorina Vazelina, pentru a oferi o amintire a evenimentelor din decembrie 1989. Pasagerii care aşteaptă câteva minute în staţie pot citi poveşti adevărate din timpul revoluţiei de acum 30 de ani, adunate de autor şi puse în benzi desenate.

„Istoria există printre oameni, în spaţiile accesibile, tranzitate şi care oferă un context pentru a descoperi fragmente din trecut, nu doar în cărţi şi muzee. Sperăm să vă inspire modul în care artiştii au comemorat 30 de ani de la Revoluţie şi să regăsiţi în lucrările lor pacea şi libertatea care ar trebui să definească orice călătorie, indiferent de destinaţie”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here