FOTO. Imaginea care spune totul despre coșmarul COVID-19 din Bergamo

Cotidianul italian La Repubblica a publicat o imagine cu un convoi mortuar compus din camioane militare, care transportă pe o șosea din Italia cadavrele celor decedați din cauza pandemiei de COVID-19.

Scena a fost surprinsă de la un balcon în provincia Bergamo, regiunea Lombardia, epicentrul catastrofei sanitare din Italia.

Dricurile

Bergamo este în prezent o veritabilă fabrică a morții. Dricurile aşteaptă în linie în faţa porţilor închise ale cimitirului Monumental din Bergamo, relatează AFP într-un reportaj.

Angajaţii de la pompe funebre şi cei câţiva apropiaţi ai persoanelor decedate care sunt acolo poartă mască de protecţie, înconjuraţi de o tăcere care pare să se fi abătut asupra întregii ţări, unde numărul morţilor, de circa 3.000, se apropie de numărul deceselor din China.

Camerele mortuare din acest oraş din nordul Italiei nu mai pot primi toate sicriele, care sunt trimise, prin urmare, direct la cimitir.

„Am închis cimitirul pentru ca oamenii să nu ia autobuzul între oraş şi cimitir ca să îşi ia adio de la apropiaţi”, explică Giorgio Gori, primarul oraşului.

„Însă am redeschis camera mortuară şi capela pentru a pune acolo numeroase sicrie”, adaugă el.

Victimele nu au dreptul la funeralii corespunzătoare

Victimele pandemiei nu au dreptul la funeralii corespunzătoare, care sunt interzise în Italia, la fel ca celelalte adunări. Persoana decedată primeşte doar o binecuvântare rapidă.

„Este un ciclu continuu. Am cerut ajutorul firmelor de pompe funebre din alte regiuni. Au venit din Emilia-Romagna, din Trento, pentru a ne ajuta”, continuă primarul.

„Sunt oameni eroici care îşi fac datoria”, mai spune el.

„Avem cu toţii apropiaţi, prieteni, cunoştinţe care sunt bolnavi, spitalizaţi sau chiar pe moarte. Nu există doar aspectul mediatic, citirea ştirilor groaznice din ziare. Există de asemenea şi experienţa directă a propriei reţele de relaţii”, afirmă Giorgio Gori.

Mai mult de 99% dintre cei care au decedat din cauza coronavirusului erau persoane care sufereau deja de alte boli, potrivit unui studiu efectuat de Autoritatea naţională de Sănătate din Italia, scrie Bloomberg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here