FOTO VIDEO | Explozia contrabandei cu pangolin. Ce forme ia și ce ne spune despre riscul altei pandemii. Rolul traficanților de fildeș

Captură video

A fost suspectat că trecerea coronavirusului de Wuhan de la animal la om s-a făcut și cu contribuția sa, în calitate de gazdă intermediară, în condițiile în care sursa este liliacul. Este totodată unul dintre animalele sălbatice vândute în așa-numitele piețe umede din China, considerate de experți în sănătate publică adevărate focare, date fiind condițiile sanitare precare. Pangolinul, căci despre el este vorba, este un animal care, în ultimii ani, beneficiază de protecție oficială în China, dar neoficial contrabanda cu carnea, scheletul și solzii săi e în floare.

Cât de vizibilă e însă puntea cu actuala pandemie de coronavirus sau cu amenințări viitoare similare, pentru om, care vin dinspre comerțul cu acest animal?

Numai pangolinii recuperați de la contrabandiști în perioada 2017-2019 le-au demonstrat cercetătorilor riscurile pentru om aduse de comercializarea acestui animal sălbatic. Potrivit postului japonez de televiziune, NHK, la opt dintre exemplarele respective a fost reperată prezența unui virus asemănător Covid-19 în proporție de 85 până la 92%.

Izbucnirea pandemiei globale de COVID-19 are de-a face și cu ștergerea aproape completă a graniței dintre umanitate și lumea animală, consideră Molnar Geza, unul dintre cei mai reputați virusologi din România. Detalii – AICI

„Prințesa”

Acum 20 de ani, pangolinul era un prezentat ca un animăluț drăgălaș, personaj de desene animate. Între timp, faima lui a migrat din televizor în farfurie.

Este considerat o delicatese în China, iar contrabanda este în toi. Potrivit postului chinez de televiziune, CGTN TV, autoritățile de la Beijing fac constant capturi de carne de pangolin, dar fenomenul e în floare.

Presa din China a și mediatizat cazul așa-numitei „Prințese” a pangolinului, o tânără care obișnuia să își facă publică, pe rețelele de socializare chineze, pasiunea pentru carnea acestui animal protejat de lege.

Fotografii și rețete de supă de pangolin, pangolin prăjit cu orez, orez gătit cu sânge de pangolin – sunt doar câteva dintre felurile promovate de „Prințesă”. Dar „Prințesa” poza în astfel de ipostaze prin 2011-2012, fiind ulterior reperată de poliția internetului din China.

Problema globală pusă de comerțul cu pangolin este însă în altă parte.

Unele sondaje indică faptul că, în China, în timp ce 90% dintre oameni știu că urșii panda sunt protejați de lege, doar 20% susțin că sunt la curent cu statutul similar pe care îl are pangolinul.

Rețelele criminale s-au adaptat

Un material publicat, în februarie, de National Geographic (NG) indică scara la care pangolinul a ajuns să fie traficat. Pangolinii au fost multă vreme o sursă de carne și medicamente tradiționale în Africa și Asia, însă, notează NG, cererea a explodat.

Atât de mult, încât șterge practic limitele geografice.

Cantități uriașe de carne de pangolin sunt traficate acum pe ruta Africa-Asia, în ciuda interdicțiilor comerciale, impuse pe plan internațional, valabile pentru toate cele opt specii de pangolin. Restricțiile au intrat în vigoare în 2017.

Mai mult, rapoarte ale instituțiilor abilitate indică o mutație în afacerile rețelelor transfrontaliere specializate în contrabandă. Astfel, multe dintre cele care se ocupau cu traficul ilegal de fildeș au intrat acum în traficul ilegal cu pangolin.

„Nivelul la care sunt traficați pangolinii este uriaș în comparație cu ceea ce a fost în trecut”, spune Sarah Stoner, director de informații la Wildlife Justice Commission, o fundație internațională care contribuie la contracararea fenomenului contrabandei cu animale sălbatice.

Recorduri în 2018 și 2019

În perioada 2016-2019, Stoner și colegii săi au analizat, din surse deschise, amploarea fenomenului. Ei și-au limitat analiza la confiscăril de peste 500 de kilograme, deoarece transporturile atât de mari sunt legate cel mai probabil de criminalitatea organizată.

Rezultatul?

În patru ani, au documentat 52 de astfel de cazuri, reprezentând peste 228 de tone de carne de pangolin. Speciile de pangolin variază în funcție de greutate și dimensiune, iar în cele mai multe transporturi la scară nu au fost identificate și speciile, astfel că anchetatorii nu au putut să estimeze câte animale reprezintă 228 de tone. Cel mai probabil ar fi vorba de zeci de mii de exemplare.

Mai mult, aproape două treimi din capturile făcute au avut loc în ultimii doi ani, iar greutatea lor medie a crescut de la 2,4 tone în 2016, la 6,8 tone în 2019.

Șase țări asigură 94% din contrabandă. Rolul Africii

Aproape 30 de țări au fost identificate ca surse, zone de tranzit sau de destinație pentru transporturile la scară mare de pangolin.

Dar 94% din contrabandă se concentrează în doar șase puncte de pe Glob: Șase locuri în special au fost legate de 94% din totalul contrabandei: China, Hong Kong, Vietnam, Singapore, Nigeria și Republica Democrată Congo. Acest lucru confirmă descoperirile anterioare care arată că pe măsură ce populațiile de pangolini asiatici au scăzut din cauza braconajului, partea comercială a schimburilor s-a mutat în mare parte în Africa.

Nigeria, în special, a devenit un hub de export global a pangolinului, cu 55% din confiscările făcute între anii 2016 și 2019. Pe partea de cerere, China a fost principala destinație până în 2018, când Vietnamul a preluat conducerea. Legăturile dintre rețelele criminale din Nigeria și Vietnam par să se consolideze, astfel că o rută directă de trafic între cele două țări a apărut pentru prima dată în mai 2018.

Axa „tradițională” China-Vietnam

Conform datelor culese de specialiști și concluziilor formulate de aceștia, Vietnamul este acum cel mai mare beneficiar al comerțului cu carne de pangolin. Uciderea, traficul, transportul, comercializarea, depozitarea sau vânzarea de pangolin, inclusiv pentru medicamente, sunt însă ilegale în Vietnam. Pedepsele variază, dar cei prinși că încalcă regulile riscă până la 15 ani de închisoare sau amenzi de până la 645.000 de dolari.

În China, unde pangolinul este strict protejat, guvernul le permite totuși anumitor clinici și spitale să vândă solzi de pangolin, în scop medical, mai scrie National Geographic. Începând cu 2016, aproximativ 200 de companii farmaceutice chineze au primit acordul de a fabricare a peste 60 de produse pe bază de pangolin.

Potrivit oficialilor, cantitățile pentru uz medicinal sunt distribuite de la un depozit guvernamental, dar China nu a lămurit niciodată cât de mare este stocul țării sau de unde provine carnea. Există indicii potrivit cărora comerțul tolerat pentru uz medical maschează importul de pangolin provenit din statele africane.

Până în ianuarie 2020, în China programul național de asigurări de sănătate acoperea și medicamentele pe bază de pangolin.

Context

De altfel, odată cu izbucnirea epidemiei de coronavirus în Wuhan, care s-a extins în scurt timp la nivel global, experții și-au înmulțit apelurile la închiderea piețelor chineze în care se face comerț deschis cu animalele sălbatice.

Pentru că, spun ei, nu doar liliecii, ci și alte specii pot transmite la om virusuri cu grad ridicat de contagiune și potențial mortale. Faptul că Beijingul continuă să sfideze comunitatea științifică internațională, chiar și după ce din China a pornit o pandemie, reiese din faptul că piețele cu pricina tocmai încep să se redeschidă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here