Fuga imigranților din Italia, din cauza coronavirusului. Tragedia mută a jumătate de milion de ilegali

Foto: Inquam Photos / Ciprian Petcut

Mii de imigranți care muncesc legal pleacă din Italia în aceste ore de teama coronavirusului, consulatele sunt luate cu asalt și este bătaie pe ultimele bilete de avion rămase pentru a pleca acasă. Între timp, iese la iveală problema imigranților ilegali, scrie Il Giornale, într-un material apărut recent.

  • Prezentăm articolul integral, în traducerea RADOR.

Imigranții evadează din nordul Italiei, de zile întregi. Este un exod al persoanelor cu domiciliul în sud, dar care din motive de studiu sau de muncă locuiesc în Lombardia sau Veneto, regiunile cele mai afectate de coronavirus.

Acum, mulți străini abandonează nordul Italiei. Starea de urgență dictată de epidemia Covid-19 este înfricoșătoare și, astfel, sute de persoane caută ultimele locuri libere în avioane sau feriboturi pentru a se întoarce în țările lor de origine.

Un fenomen bine controlat în rândul imigranților legali, adică cei care în Italia au contract de muncă și sunt înregistrați. Consulatele multor țări care în Italia au comunități diferite de rezidenți au fost luate cu asalt de când epidemia de la Covid-19 a început să pună în pericol teritoriul italian.

Birourile diplomatice ale Marocului, Egiptului, Bangladeshului sau Nigeriei oferă în prezent indicații pentru mulți dintre concetățenii lor despre cum să părăsească Italia în cel mai sigur mod. Și, pentru sute de oameni este o adevărată cursă împotriva timpului: mai multe guverne au anulat zborurile și au “blindat frontierele”, astfel încât părăsirea Peninsulei este aproape imposibilă.

De exemplu, Albania a anulat atât legăturile aeriene, cât și cele maritime, pregătind în aceste zile ultimele feriboturi care vor fi destinate doar celor care doresc să se întoarcă acasă. De fapt, la Bari, precum și la Brindisi, în ultimele zile sute de albanezi au luat cu asalt navele pe care Tirana le-a autorizat pentru transportul cetățenilor care vor să părăsească Italia. Dar, deja în următoarele ore, decizia opririi legăturilor spre și dinspre Italia ar trebui să se pună în aplicare.

De asemenea, România are mulți cetățeni în Italia. Încă de la sfârșitul lunii februarie, autoritățile de la București au asigurat verificări specifice la zborurile sosite din Peninsulă, obligând persoanele venite din Lombardia și Veneto sau care au trecut prin  aceste regiuni în ultimele 14 zile, să intre în carantină. La sosirea în România, toți pasagerii sunt primiți de personal medical și beneficiază de asistență.

Apoi, în aceste zile, bengalezii caută ultimele locuri disponibile la  ultimele zboruri către Dubai, oraș din care pot pleca, apoi, spre Dhaka. Fly Emirates operează plecări din Italia, până la suspendarea definitivă deja decisă de compania aeriană.

Puține locuri sunt disponibile și spre unele orașe nord-africane, cum ar fi Casablanca sau Cairo, așa că zeci de marocani și egipteni încearcă într-un fel să ajungă în țara de origine, căutând informații mai detaliate la respectivele consulate de la Milano. Apoi, este o problemă legată de două autobuze cu cetățeni ucraineni blocați la granița cu Slovenia. Guvernul de la Ljubljana le-a blocat intrarea în țară, cerându-le să se întoarcă de unde au venit. Dar oamenii de la bordul vehiculelor vor să ajungă în Ucraina și este luat în considerare un pod aerian organizat de Guvernul de la Kiev.

Știm, însă, că Italia are jumătate de milion de imigranți ilegali în țară. Lor le este imposibil să plece, nefiind înregistrați. Nu există consulate care să-i ajute să se întoarcă acasă pe cei care trăiesc ilegal, singura posibilitate pentru ei este de a se îmbarca în mod clandestin, dar de data aceasta pentru a face călătoria de întoarcere.

Alberto Busacca explică în cotidianul “Libero” faptul că multe asociații voluntare spun că sunt siguri că, în zilele anterioare, mii de imigranți ilegali s-au aprovizionat deja cu alimente și bani în căutarea refugiului: „Peste o săptămână, se vor termina atât proviziile, cât și puținii bani puși deoparte – a spus misionarul.

Daniele Moschetti pentru “Il Mattino” – atunci cine îi va ajuta pe toți acești băieți? Cine le va oferi cel puțin o masă pe zi? Cum vor supraviețui fără o rețea familială și socială care să îi sprijine?”.

Pe scurt, cu cât sunt prelungite măsurile restrictive care vizează eliminarea coronavirusului, cu atât mai mult ar putea deveni evidentă problema legată de prezența imigranților ilegali fără nimic și fără a avea nici măcar hrană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here