G4Media: LIVE. Harta ocupării paturilor de Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID-19 / Județele în care secțiile ATI sunt pline. Vineri s-au ocupat toate paturile și în Vrancea și Hunedoara

Epidemia de COVID-19 în România este pe un trend ascendent de aproape două săptămâni, iar o parte dintre cei infectați ajung în stare gravă, la secțiile de Terapie Intensivă. În toată țara sunt disponibile 1050 de paturi dotate cu aparatura necesară pentru îngrijirea acestor pacienți, iar vineri, 2 octombrie, erau ocupate 571 de locuri, un record de la începutul pandemiei. În județele unde epidemia evoluează intens, secțiile de Terapie Intensivă s-au umplut.

De trei zile, România înregistrează cele mai multe infectări zilnice de până acum, peste 2000 de cazuri în fiecare zi, cu un record absolut de 2343 vineri.

G4Media.ro centralizează situația locurilor din secțiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID-19 și va actualiza permanent datele.

UPDATE 2 Oct – Ora 15.10: Prefectul Vasilică Potecă a declarat pentru G4Media.ro că nici în județul Hunedoara nu mai sunt locuri la ATI Covid. Acesta a transmis că ultimul dintre cele 24 de locuri care există în județ pentru cazurile grave de infectare cu noul coronavirus s-a ocupat joi cu un pacient din alt județ.

UPDATE 2 Oct – Ora 14.40: În județul Vrancea, vineri, 2 octombrie, s-au ocupat toate paturile de Terapie Intensivă pentru pacienții cu COVID-19.

„În prezent, pe secţia de Terapie Intensivă avem internaţi opt pacienţi confirmaţi şi doi suspecţi. Suntem la capacitate maximă. De aproximativ o săptămână avem un caz trimis de la Miercurea Ciuc, iar de două zile un alt pacient din Ploieşti pentru că, la acel moment, aveam paturi libere şi i-am primit. Problema este că, dacă pacienţii din Secţia Infecţioase se vor agrava, la momentul de faţă noi nu avem locuri disponibile în ATI. Va trebui să căutăm locuri în ţară pentru a ne transfera pacienţii în cazul în care vor fi cazuri foarte grave, care vor necesita intubare. Având în vedere că au început şcolile, că oamenii au venit din concediu, încep să se confirme din ce în ce mai multe cazuri”, a declarat, pentru Agerpres, managerul Spitalului Județean de Urgență Focşani, Elena Codruţa Neagu.

Conform raportării Prefecturii Vrancea, vineri erau internaţi în spitalele din judeţ un număr de 51 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, cu cinci mai mult decât în ziua precedentă. La ATI se află internate zece persoane, cu patru mai multe faţă de ziua anterioară, dintre care două necesită intubare, fiind în stare gravă.

G4Media.ro a solicitat și Ministerului Sănătății situația pe județe a ocupării paturilor ATI destinate pacienților COVID-19, însă până acum nu a primit niciun răspuns.

Paturi ATI Covid-19
Infogram

UPDATE 1 Oct – Ora 15.00: Pentru că în unele județe nu mai sunt locuri în spitale, în Mureș sunt tratați 17 pacienți cu COVID-19 din alte județe care au nevoie de îngrijire la Terapie Intensivă.

Din cele 38 de paturi ATI destinate pacienților cu COVID-19 în județul Mureș, 29 erau ocupate joi, cei mai mulți bolnavi fiind aduși din alte județe.

UPDATE 1 Oct – Ora 10.00: Și paturile de Terapie Intensivă pentru pacienții cu COVID-19 din județul Vâlcea sunt pline. Prefectul județului, Sebastian Fârtat, a precizat, pentru G4Media.ro, că se mai eliberează câte un loc, dar și acesta se ocupă foarte repede.

Fârtat a precizat că în Vâlcea situația ocupării secțiilor covid este următoarea: Secția de Boli Infecțioase de la spitalul județean are un grad de ocupare de 90-95%, spitalul de la Horezu este ocupat în proporție de 80%, secția de la Brezoi are un grad e ocupare de sub 50% și este în procedură de operaționalizare și o secție la Drăgășani.

Prefectul a precizat că, deși luni Vâlcea avea cea mai mare rată de incidență a cazurilor COVID-19 în ultimele 14 zile, județul are cea mai mică rată a mortalității din țară, fiind înregistrate până acum 36 de decese din 2270 de cazuri.

Știrea inițială: În Cluj, Prahova, Brașov, Sibiu, Alba în 30 septembrie erau ocupate toate paturile de Terapie Intensivă pentru pacienții cu coronavirus. La capacitate maximă lucrau și secțiile spitalelor Covid din București.

„Sunt foarte multe cazuri. La ATI suntem full, nu mai avem locuri, e foarte dificil pentru toată lumea. Eu eram îngrijorat când aveam 35 de cazuri/zi, și-acum ajungem la 90. E transmitere comunitară intensă. Discutăm și analizăm, avem și videoconferință după-masă să vedem ce facem. E posibil să deschidem o altă linie Covid, la Spitalul Județean din Cluj”, a anunțat pentru G4Media.ro Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Directoarea DSP Brașov, Andrea Neculau, a declarat, pentru G4Media.ro, că cele 14 paturi ATI Covid sunt ocupate în Brașov, dar că este în curs de extindere capacitatea, cu încă 14 paturi, care nu au fost operaționalizate până acum din lipsă de personal. Toate cele 28 de locuri sunt în secția modulară de la Brașov. De asemenea, mai sunt pregătite cu echipamente 5 paturi ATI la spitalul de Boli Infecțioase și se lucrează intensiv pentru creșterea capacității de Terapie Intensivă atât pentru bolnavii Covid, cât și pentru cei non-Covid, a mai precizat Neculau.

Șefa DSP Brașov a menționat că în județ sunt 67 de medici ATI, însă mulți dintre ei lucrează în spitalele private.

În județul Prahova, autoritățile locale au anunțat că în 30 septembrie dintre cele 378 de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, 251 sunt ocupate. La ATI, toate paturile destinate bolnavilor cu coronavirus au fost raportate ca fiind ocupate.

Și la Sibiu, cele 12 locuri la Secția ATI a Spitalului Județean, destinate bolnavilor COVID, sunt complet ocupate.

În Iași erau libere 4 paturi ATI la Neurologie, din cele 16 din județ destinate pacienților Covid, a precizat pentru G4Media.ro directorul DSP Iași, Vasile Cepoi. Acesta a precizat că în Iași spitalele Covid sunt aproape pline. Miercuri dimineață mai erau libere doar 9 locuri din cele peste 430.

Și în județul Suceava mai erau libere 3 paturi ATI pentru pacienții cu COVID, la spitalul județean, potrivit datelor comunicate de instituția prefectului.

Situația este gravă și în județul Alba, unde nu mai erau paturi libere la ATI Covid. Numărul infectărilor active cu noul coronavirus a atins acolo un record: sunt 526 de cazuri active, o presiune puternică pe sistemul medical local.

Doar în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 45 de cazuri noi, în condițiile în care locurile dedicate acestora la secțiile de Boli Infecțioase și ATI ale Spitalului Județean sunt ocupate cu cazuri medii, grave și foarte grave. În total, în județ, au fost înregistrate 1.833 de infectări, de la începutul pandemiei. De asemenea, 1239 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 68 decese, în județ, de la începutul pandemiei, de unde rezultă un număr de 526 de cazuri active.

La Spitalul Județean de Urgențe Bistrița, din cele 8 paturi la ATI, secția COVID, 2 sunt libere.

La Spitalul Județean de Urgențe Dr. ”Constantin Opriș” din Baia Mare, mai erau miercuri 8 locuri pe secția ATI pentru bolnavii de COVID, însă această unitate este una pentru suspecți, unde pacienții nu rămân. Surse medicale au declarat însă că Spitalul de Pneumoftiziologie Dr. ”Nicolae Rușdea” din Baia Mare nu mai are locuri libere. Instituția nu a putut fi contactată; la numerele de telefon afișate pe site nu răspunde nimeni.

În alte județe situația este ceva mai bună, cum este cazul județului Arad, unde erau ocupate 15 din cele 27 de paturi ATI pentru bolnavii de COVID.

Sursa: G4Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here