Ginerele fostului lider rus Boris Elţin s-a retras din funcţia de consilier onorific al preşedintelui Putin

Valentin Iumaşev, ginerele fostului lider rus Boris Elţin, s-a retras luna trecută din funcţia de consilier onorific al preşedintelui Vladimir Putin, informează luni Reuters, citând două surse din anturajul lui Iumaşev, notează Agerpres.

Iumaşev a fost un consilier onorific cu o influenţă limitată asupra luării de decizii a actualului preşedinte rus, însă plecarea lui înlătură toate legăturile dintre administraţia lui Putin şi regimul lui Elţin, o perioadă de reforme liberale şi de deschidere a Rusiei spre Occident.

Vladimir Putin le-a ordonat forţelor militare ruse să atace Ucraina pe 24 februarie, o invazie pe care guvernele occidentale o consideră un act de agresiune nejustificată, în timp ce Moscova o denumeşte „operaţiune specială” menită să apere populaţia rusofonă din estul Ucrainei.

În martie, o altă personalitate marcantă din perioada lui Elţin, Anatoli Ciubais, s-a retras din funcţia de trimis special al Kremlinului, iar luna aceasta un diplomat din cadrul misiunii Rusiei la Naţiunile Unite a demisionat după ce a condamnat războiul.

Liudmila Telen, prim-vicepreşedinte al Centrului Prezidenţial Boris Elţin, o fundaţie în care Iumaşev este membru în consiliul de administraţie, a declarat pentru Reuters că Iumaşev a renunţat la rolul său de consilier al Kremlinului în aprilie, „din propria iniţiativă”.

O a doua persoană din anturajul lui Iumaşev a confirmat, sub protecţia anonimatului, că Iumaşev a încetat să fie consilier prezidenţial în aprilie.

În timpul lui Boris Elţin, care a fost preşedinte a Rusiei din 1991 până în 1999, Iumaşev a fost consilier al Kremlinului, iar apoi a devenit şeful de personal al preşedinţiei. El este căsătorit cu fiica lui Boris Elţin, Tatiana.

Iumaşev conducea administraţia prezidenţială în 1997 când Vladimir Putin, fost agent KGB care primise o funcţie de importanţă medie în administraţia prezidenţială cu un an înainte, a fost promovat în funcţia de şef-adjunct al acestei administraţii.

Această promovare a constituit o rampă de lansare pentru Putin, care a devenit un fel de „moştenitor” al lui Boris Elţin şi a câştigat alegerile prezidenţiale din 2000, după ce Elţin s-a retras.

Chiar dacă de-a lungul anilor politicile lui Putin s-au îndepărtat de valorile îmbrăţişate de Elţin, liderul rus a menţinut legături cu fosta familie prezidenţială. În ianuarie 2020, potrivit site-ului Kremlinului, Putin a vizitat-o pe fiica lui Elţin, Tatiana, acasă la ea, pentru a o felicita cu ziua de naştere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here