Judecătoarea Dana Gîrbovan a catalogat modul în care Laura Codruța Kovesi a ajuns în funcția de procuror-șef al viitorului Parchet European drept ”numire politică”.

Gîrbovan a afirmat, la Antena 3, că numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția europeană ”a avut o componentă politică de lobby, de înțelegere între partidele politice la nivel european” și că nu ar fi existat o competiție reală.

Am observat că prezumția de nevinovăție a dobândit brusc noi valențe, care sunt importante și mi-aș dori să fie respectate pentru toți cetățenii acestei țări. În mod evident a fost o numire politică și ar fi o ipocrizie să spunem că nu a fost așa, în contextul în care cel puțin o serie de oameni politici și-a asumat o bună parte din meritele numirii doamnei procuror Kovesi. Deci a fost o numire care a avut o componentă politică de lobby, de înțelegere între partidele politice la nivel european. Nu a existat o competiție reală. Candidatul francez a explicat că nu se retrage din cursă pentru că ar fi însemnat reluarea procedurii, a rămas formal în această competiție. E șocant să vezi când aplică cei din Europa aceste criterii”, a spus Dana Gârbovan.

Acordul asupra numirii Laurei-Codruța Kovesi ca procuror-şef trebuie formalizat acum de către Parlamentul European.

Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Judecătoarea Dana Gîrbovan a fost propusă de Viorica Dăncilă pentru funcția de ministru al Justiției în locul Anei Birchall, însă nu a fost acceptată de președintele Klaus Iohannis.

În vederea numirii, Gîrbovan își depusese demisia din magistratură, apoi, când a aflat că nu va primi funcția de ministru și-a retras-o.


2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here