Goana după favoruri prezidenţiale: 7 lucruri-cheie despre mlaştina reinventată de Donald Trump

Președintele Donald Trump a pus pe picioare un sistem de goană după favoruri, prin intermediul hotelurilor și stațiunilor sale, care nu-şi are egala în politica americană modernă, scrie The New York Times. Materialul este rezultatul investigației de presă privind impozitele președintelui american.

<< Făcându-şi campanie în urmă cu patru ani ca outsider al Washingtonului, Donald J. Trump a electrizat mitingurile cu promisiunile sale de „drena mlaștina”. Însă, odată ajuns la Casa Albă, președintele Trump nu a eșuat doar în pune capăt culturii lobby-ului și a căutării de favori în Washington. El a reinventat-o, transformându-și propriile hoteluri și stațiuni în noile camere din spate ale Beltway, unde se regăsesc amestecuri de afaceri publice, private și interese speciale.

Datele federale privind declarațiile fiscale ale domnului Trump și imperiului său de afaceri, obținute de The New York Times, arată că, chiar dacă și-a valorificat imaginea de om de afaceri de succes pentru a câștiga președinția, porţiuni mari ale afacerilor sale imobiliare au fost supuse stresului financiar, chinuite fiind de pierderile înregistrate de-a lungul deceniilor precedente.

După alegeri, afacerea sa de familie a descoperit un nou flux de venit profitabil: oamenii care doreau ceva de la președinte.

O anchetă a The Times a descoperit peste 200 de companii, grupuri de interese speciale și guverne străine care au patronat proprietățile domnului Trump, în timp ce obțineau beneficii de la el și administrația sa. Aproape un sfert dintre acești patroni nufuseseră raportați anterior.

Iată câteva constatări-cheie din anchetă.

Afacerea de familie a președintelui a câștigat milioane de la clienți cu interese înainte de administrația sa

Doar 60 de clienți cu interese în joc manifestate înainte de instalarea Administraţiei Trump i-au adus organizației Trump aproape 12 milioane de dolari în primii doi ani de președinție a domnului Trump, a constatat The Times. Aproape toți și-au văzut interesele avansând, într-un fel sau altul, de către președinte sau guvernul său.

Interviurile cu aproape 250 de directori de companii, membri ai cluburilor, lobbyiști, angajați ai grupului Trump și actuali sau foști oficiali ai administrației au oferit o prezentare cuprinzătoare a modului în care clienții s-au descurcat cu administrația – și a modului în care a beneficiat președintele.

Mulți au spus că orice rezultat favorabil a fost incidental patronajului lor. Dar, indiferent dacă acești clienți au câștigat sau au pierdut, domnul Trump a avut beneficii. I-au plătit afacerea de familie prin ieșiri la golf și cine, ieşiri corporatiste uriașe și gale.

În timpul campaniei dlui Trump și în lunile care au precedat inaugurarea sa, revista internă a clubului său, Mar-a-Lago, din Florida, a anunțat aproape 100 de membri noi, dintre care unii aveau interese comerciale semnificative în Washington. Înregistrările fiscale arată că numai în 2016, taxele de inițiere ale clubului au generat venituri de aproape 6 milioane de dolari.

Președintele a urmărit cu atenție organizația Trump, din Washington

În calitate de președinte ales, domnul Trump s-a angajat să facă un pas în spate din Organizația Trump și să se recuze din operațiunile companiei sale private. În calitate de președinte, a supravegheat proprietățile gestionate de companie, care este acum condusă de fiii săi, Eric și Donald Jr.

Când domnul Trump trecea pe la Trump International Hotel, din Washington, îi lăsa uneori pe manageri să înțeleagă că era informat cu privire la performanțele lor. La Mar-a-Lago, le-a spus membrilor vechi că ar trebui să crească prețurile pentru mulţimea care vroia să se înscrie. Apoi a făcut-o, le-a crescut de cel puțin de două ori.

Eric Trump îi povestea uneori tatălui său despre grupuri specifice care rezervaseră evenimente la Mar-a-Lago, a spus un fost oficial al administrației. Și în timp ce domnul Trump și-a analizat imperiul de afaceri de la Casa Albă, el s-a familiarizat ocazional cu detalii din listele de membri ai clubului, potrivit a două persoane cu cunoștințe despre activitate.

Obținerea accesului la domnul Trump a fost ușoară: a petrecut timp la hotelurile și stațiunile sale în aproximativ o zi din fiecare patru ale președinției sale

Când președintele intra în hotelul lui din Washington pentru a lua cina, vestea se răspândea aproape instantaneu. Oamenii stăteau cu orele la barul hotelului, sperând că vor obţine măcar o audienţă scurtă. La Mar-a-Lago, membrii l-au plătit pe domnul Trump pentru a-şi petrece timpul în ceea ce a fost, în cele din urmă, casa lui. În timpul meselor, oamenii se așezau la masa lui. Oaspeții, chiar și membrii plătitori, aveau obiceiul de a-i mulțumi domnului Trump pentru că le-a permis accesul.

„Oamenii știu și se așteaptă ca el să fie la Mar-a-Lago, așa că vor aduce cu ei un invitat sau vor veni cu o idee anume”, a declarat Fernando Cutz, un fost asistent de securitate națională care a vizitat des clubul împreună cu domnul Trump. „Cu acest acces, îți poți prezenta ideile”.

Și erau mari șanse să fie în preajmă. Domnul Trump a vizitat hotelurile și stațiunile familiei Trump în aproape 400 de zile ale președinției sale.

Victoriile au fost la fel de grele ca o directivă prezidențială și la fel de efemere ca un tweet prezidențial

„Patronii” au variat: politicieni străini și baroni ai zahărului din Florida, un miliardar chinez și un prinț sârb, entuziaști ai energiei curate și adversarii lor din industria petrolieră, mici activiști și contractanți care caută miliarde din bugetele federale tot mai grase.

Administrația domnului Trump le-a oferit finanțare, legi și terenuri. El le-a înmânat ambasade, numiri, directive prezidențiale și tweet-uri.

Peste 70 de grupuri de advocacy, companii și guverne străine au anulat evenimente programate anterior să aibă loc în altă parte ori au creat noi evenimente care au adus dolari afacerii domnului Trump.

Donatorii au plătit, de asemenea, pentru privilegiul de a da bani campaniei sale și super-PAC. Domnul Trump a participat la 34 de strângeri de fonduri organizate la hotelurile și stațiunile sale, evenimente care au adus alte venituri de 3 milioane de dolari. Uneori, își alinia donatorii pentru a întreba de ce au nevoie de la guvern.

Unii clienți și-au proiectat patronajul în termeni religioși

Aproape de la începutul președinției Trump, hotelul său din Washington a fost un centru de adunări religioase, strângeri de fonduri și turnee – evenimente care i-au transformat pe cei mai loiali alegători ai domnului Trump în unii dintre cei mai de încredere clienți ai săi.

Pastorilor evanghelici de seamă li s-a acordat statut de VIP la hotel, conform foștilor angajați, cu numele și imaginile lor distribuite personalului alături de cei ai parlamentarilor republicani înalți și ale vedetelor de televiziune dr la Fox. Iar ei au cheltuit mult.

Spre deosebire de companii și grupuri comerciale, mulți conservatori religioși și-au legat în mod explicit sprijinul pentru afacerea domnului Trump de agenda socială conservatoare a administrației sale. Unii au explicat în interviuri cum domnul Trump a oferit atât de mult pentru evanghelici – avort, judecători, Israel și multe altele – încât au vrut să-și arate recunoștința.

„Dacă îl putem sprijini pe acest președinte luând cina sau stând la hotel, atunci vrem să facem acest lucru”, a spus Sharon Bolan, un evanghelist din Dallas.

Chiar și politicienii din țările mici şi-au frecat umerii de liderul lumii libere

The Times a identificat mai mult de 20 de oficiali străini, politicieni și companii sau grupuri strâns afiliate guvernelor din străinătate care au organizat evenimente la proprietățile domnului Trump sau au plătit pentru camere acolo.

Pentru politicienii străini aflați pe treptele inferioare ale scării diplomatice din Washington, chiar și o întâlnire întâmplătoare cu președintele american poate fi o victorie propagandistică semnificativă. La o gală organizată de republicanii locali, în primăvara trecută, la Mar-a-Lago, șeful celui de-al șaselea cel mai mare partid politic din România (Eugen Tomac, PMP – n.trad.) a dat mâna lui Trump. Și unele ambasade și-au mutat galele anuale sau comemorările independenței la hotelul din Washington.

Când premierul enclavei sârbe din Bosnia, Zeljka Cvijanovic, s-a oprit la hotel și s-a întâlnit cu Kellyanne Conway și Sarah Huckabee Sanders, ea a emis un comunicat de presă aproape sugerând un eveniment oficial. „În prima zi a vizitei sale la Washington, prim-ministrul Cvijanovic s-a întâlnit cu cei mai apropiați asociați ai președintelui SUA”, a proclamat acesta.

Selfie-urile și postările de pe rețelele sociale au arhivat goana după favoruri

Mulți dintre cei care caută ajutor din partea administrației sale nu au fost timizi în privința publicității accesului lor în regatul președintelui. Investigația Times include o revizuire a sutelor de postări pe rețelele de socializare, multe aparţinând unor persoane care își documentează cu entuziasm vizitele la proprietățile domnului Trump, precum și o serie de articole de presă publicate în care unii care au vorbit sincer despre accesul lor.

„Odată ce a devenit președinte, toată lumea a vrut să fie în preajma lui”, a spus Jeff Greene, un dezvoltator imobiliar din Florida și membru Mar-a-Lago. Nu a fost trafic de influență, spune domnul Greene. „Oamenilor le place să fie acolo unde sunt președinții”.

Organizația Trump nu a răspuns la solicitările repetate de comentarii din ultima săptămână și nici nu a reacţionat la descrierea detaliată a faptelor incluse în articol.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, a emis o scurtă declarație în care spunea că domnul Trump „a predat responsabilitățile de zi cu zi ale afacerii de succes pe care a construit-o” celor doi fii adulți ai săi. „Președintele și-a ținut promisiunea în fiecare zi față de poporul american de a lupta pentru ei, de a drena mlaștina și de a pune întotdeauna America pe primul loc”, a adăugat el. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here