Greblă minte CCR: Iohannis trebuie să numească miniștrii ca să poată semna acorduri în SUA!

Toni Greblă, Secretarul General al Guvernului, se află în această dimineață la sediul Curții Constituționale, unde se discută sesizarea făcută de premierul Viorica Dăncilă privind refuzul președintelui Klaus Iohannis de numire a miniștrilor interimari.

Primtre altele, în sprijinul sesizării făcute de premier, Greblă prezintă judecătorilor un argument mincinos. El pretinde că refuzul președintelui Iohannis de a numi interimarii propuși va împiedica delegația condusă de Viorica Dăncilă care se va deplasa la sfărșitul săptămânii viitoare în SUA să semneze acorduri importante.

De ce este un argument mincinos? Pentru că singurul acord ce este prevăzut a fi semnat în SUA este unul de împrumut, cu Banca Mondială. Ministrul de Finanțe, Orlando Teodorovici, se va afla în delegație, alături de Viorica Dăncilă și Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, astfel încât nu există niciun impediment ca înțelegerea cu Banca Mondială să nu fie perfectată.

Nu există niciun acord planificat a fi semnat în timpul vizitei în SUA a premierului care să necesite prezența miniștrilor Energiei, Educației, Mediului sau Internelor, care se află în centrul disputei Guvern – Președinție.

Argumentul cu care s-a prezentat Toni Greblă la CCR a fost discutat, se pare, inclusiv în cele două întâlniri pe care Valer Dorneanu, președintele CCR și raportor în acest caz, le-a avut luni cu deputatul Florin Iordache și cu Georgică Tobă, Secretarul-general adjunct al Camerei Deputaților.

“Urmează să fie efectuată o vizită programată de mult timp în SUA, cu acorduri importante, pe care ministrul titular e în imposibilitate să le semneze. Niciun alt demnitar nu are abilitatea să semneze niciun act în afara ministrului care nu există la cele trei ministere. Avem azi consultări cu Guvernul polonez. Suntem în imposibilitatea de a semna acorduri, ne lipsesc miniștrii titulari,” a spus Toni Greblă la CCR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here