Grupul Renault, acuzat de justiţia franceză de înşelăciune, privind emisiile diesel

Grupul francez Renault a anunţat marţi că o instanţă franceză l-a pus sub acuzare pentru înşelăciune, într-o investigaţie privind emisiile diesel ale automobilelor lansată în 2017, axată pe unele dintre vehiculele mai vechi ale producătorului auto şi suspiciuni de manipulare a testelor de poluare, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Mai mulţi producători auto din Europa au ajuns în atenţie de la scandalul „dieselgate” al Volkswagen din 2015, legat de manipularea testelor de emisii ale automobilelor diesel în Statele Unite.

Renault respinge orice incorectitudine.

”Renault neagă că ar fi comis vreo ilegalitate şi reiterează că vehiculele sale nu sunt echipate cu sisteme care ar permite să înşele testele de emisii. Toate vehiculele Renault au fost aprobate întotdeauna în conformitate cu legile şi reglementările în vigoare”, a anunţat grupul într-un comunicat.

Directorul pentru inginerie al Renault, Gilles Le Borgne, a declarat reporterilor că nu este clar câte dintre maşinile grupului sunt incluse în investigaţie.

Volkswagen a recunoscut în 2015 că a trucat software-ul motoarelor pentru a înşela testele de emisii ale motoarelor diesel în SUA, un scandal care a costat grupului mai mult de 32 de miliarde de euro sub formă de amenzi, modificări tehnice şi costuri legale, caz care a avut repercusiuni în întreaga industrie.

Procurorii francezi care investighează Renault din 2017 şi care au deschis, de asemenea, o anchetă împotriva producătorului Peugeot PSA, care acum face parte din Stellantis, au constatat că unele dintre maşinile Renault produceau emisii de oxid de azot (NOx) în condiţii reale de drum de peste 10 ori peste limitele admise, pentru unele modele, conform rapoartelor anchetei din 2019.

Le Borgne a spus că tehnologia anti-poluare cunoscută sub numele de ”capcana NOx”, utilizată la acea vreme în maşini, avea limitele ei şi a funcţionat în mod optim numai la viteze mici.

„Limitele acestor sisteme anti-poluare erau legate de securitatea clienţilor noştri şi de propriile limitări tehnologice şi chimicofizice”, a spus el marţi.

Ravagiile produse de mariajul dintre populism și pandemie. Cazul dureros al Braziliei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here