Guvernul vrea interzicerea exportului de bușteni

Exporturile de bușteni ar putea fi interzise, cel puțin cele în afara spațiului extracomunitar, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe. În schimb, oficialul a menționat că exporturile în interiorul UE nu pot fi blocate, deoarece normele europene interzic asta. 

„De când am venit la minister am pus colegii din Direcţia Generală Păduri să ia în calcul să interzicem exportul de buştean în spaţiul extracomunitar. Din păcate, Comisia Europeană nu ne permite să interzicem exportul de buştean sau orice alt tip de export în spaţiul intracomunitar. Dar este important, pentru că şi acolo, în spaţiul extracomunitar, pleacă cantităţi însemnate de lemn.” a spus liberalul la Digi24.

Costel Alexe vrea să revitalizeze Inventarul Forestier Național, ca să se știe cu precizie cât lemn se taie anual. 

„Eu cred că toată România, toţi cetăţenii şi toate entităţile din această ţară ar trebui să-şi dorească să funcţioneze IFN-ul (Inventarul Forestier Naţional – n. r.). Oricum, suntem ţara din Europa care are cea mai scurtă perioadă de viaţă pentru IFN. Ţările nordice, de exemplu, au acest mecanism de 40-50 sau 60 de ani. Pentru noi este atât de important acest IFN pentru că ne dă date pe baza cărora putem să ne facem strategia forestieră naţională sau orice altă politică publică în domeniul pădurii. Statul român pierde bani pentru fiecare milion de metri cubi de lemn care se taie ilegal. Să spunem că, într-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi (de lemn tăiat ilegal – n. r.) din proprietatea publică a statului român. Dacă înmulţim 10 milioane cu 50 de euro metrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fără să-l mai fiscalizăm”, a mai afirmat Alexe la aceeași televiziune. 

1 COMENTARIU

  1. De vreo 20 de ani se tot vorbește de interzicerea exportului de bușteni și DEGEABA, mafia lemnului e mai puternică! Pleacă sute de containere din fiecare zonă cu păduri fără niciun control, fără a fi cântărite și fără a fi verificată esanța lemnului declarat pe acte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here