Haos și speculă la granița dintre Turcia și Grecia. Migranții se ciocnesc cu poliția greacă, iar vânzătorii ambulanți turci vând la suprapreţ sticle cu apă

Foto: Twitter

Noi ciocniri au avut loc vineri la frontiera turco-greacă între poliţişti greci care trăgeau cu grenade lacrimogene şi migranţi ce aruncau cu pietre, relatează AFP, la o săptămână după ce Ankara a anunţat deschiderea frontierelor sale pentru migranţii care vor să ajungă în Europa, transmite Agerpres.

Sute de migranţi s-au adunat în faţa postului de frontieră din Pazarkule (Kastanies de partea greacă), scandând „libertate”, „pace” şi „deschideţi porţile!”. Unele persoane agitau deasupra gardului din sârmă ghimpată pancarte pe care se putea citi „Vrem să trăim în pace”.

Autorităţile elene au acuzat forţele turce că trag cu grenade lacrimogene şi cu fumigene de partea greacă a frontierei. „Au fost atacuri coordonate în această dimineaţă”, a declarat un responsabil grec.

Turcia, acuzată că le furnizează material migranților ca să taie grilajele

Potrivit Greciei, autorităţile turce distribuie de asemenea material pentru decuparea grilajelor care îi împiedică pe migranţi să treacă de partea greacă.

După ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat săptămâna trecută deschiderea frontierelor, mai multe mii de migranţi s-au îndreptat spre Grecia, trezind în Europa amintirea crizei migraţiei care a zguduit continentul în 2015.

UE a denunţat în mod vehement un „şantaj” cu migranţi atunci când Ankara a cerut susţinerea Occidentului în Siria, unde Turcia desfăşoară o operaţiune militară şi se confruntă cu un aflux de refugiaţi spre frontiera sa.

În timp ce mii de migranţi sunt blocaţi la frontiera turco-greacă, tabere improvizate s-au format de partea turcă.

O „economie a mizeriei”

Numeroşi migranţi dorm în aer liber în pofida frigului. Cei mai „norocoşi”, adesea familii cu copii, şi-au confecţionat corturi din prelate.

O întreagă „economie a mizeriei” s-a dezvoltat aici, cu vânzători ambulanţi turci care vând la suprapreţ sticle cu apă, hrană sau materiale pentru confecţionarea de adăposturi.

Noile ciocniri au avut loc la o zi după semnarea, la Moscova, a unui acord de încetare a focului în regiunea Idlib (nord-vestul Siriei) între Erdogan şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Un responsabil al Preşedinţiei turce a declarat pentru agenţia de presă Anadolu că acest acord de încetare a focului nu înseamnă că Ankara îşi va închide frontierele cu Europa.

„Această situaţie de la frontiera externă a UE este inacceptabilă” 

Decizia Turciei de a-şi deschide frontiera cu Grecia pentru migranţi, ignorând acordul din 2016 cu Uniunea Europeană, este inacceptabilă şi orice astfel de presiune politică va fi respinsă, au declarat vineri miniştrii de externe ai statelor membre ale UE, la finalul unei reuniuni extraordinare desfăşurate la Zagreb, transmite Reuters.

„Această situaţie de la frontiera externă a UE este inacceptabilă. Uniunea Europeană şi statele sale membre rămân decise să protejeze eficient graniţele externe ale UE. Trecerile ilegale nu vor fi tolerate. În această privinţă, UE şi statele sale membre vor lua toate măsurile necesare, în concordanţă cu legislaţia UE şi internaţională. Migranţii nu trebuie să fie încurajaţi să încerce să treacă ilegal, pe sol sau pe mare. Consiliul cere guvernului turc şi tuturor actorilor şi organizaţiilor din teren să ia în serios acest mesaj şi să contracareze diseminarea de informaţii false”, se arată în declaraţia adoptată la finalul reuniunii, potrivit site-ului consilium.eu.

De asemenea, UE îşi reafirmă solidaritatea deplină cu Grecia, care întâmpină o situaţie fără precedent, precum şi cu Bulgaria, Cipru şi alte state membre care ar putea fi afectate în mod similar, inclusiv în eforturile de a gestiona frontierele externe ale Uniunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here