Impactul Omicron asupra economiei mondiale

Sursa: Pixabay

„La puțin mai mult de un an de la primul succes al unui vaccin covid-19 într-un studiu clinic, un sentiment de groază a lovit o mare parte din lume. Varianta Omicron a coronavirusului, identificată pentru prima dată,, public, pe 24 noiembrie, ar putea fi capabilă să ocolească defensiva formată din vaccinare sau infectarea cu covid-19. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că Omicron prezintă un risc global „foarte mare”. Șeful Moderna, a avertizat că serurile existente s-ar putea chinui în lupta cu noua variantă care prezintă mutații puternice. Confruntați cu perspectiva îngrozitoare a și mai multe lockdown-uri, granițe închise și consumatori nervoși, investitorii au reacționat vânzând acțiuni în companiile aeriene și lanțurile hoteliere. Prețul petrolului a scăzut cu aproximativ 10 dolari pe baril, genul de scădere asociată adesea cu profilarea unei recesiuni”, scrie The Economist.

<< După cum explicăm săptămâna aceasta, este prea devreme să spunem dacă cele 35 de mutații ale proteinei spike din varianta Omicron o ajută să fie mai infecțioasă sau mai letală decât tulpina dominantă, Delta. Pe măsură ce oamenii de știință analizează datele, în săptămânile care vin, tabloul epidemiologic va deveni mai clar. Dar amenințarea unui val de îmbolnăviri care se răspândește de la o țară la alta planează din nou peste economia mondială, amplificând trei pericole existente.

Primul este acela că măsuri mai stricte în lumea bogată vor afecta creșterea economică. La aflarea veștilor despre varianta Omicron, țările s-au chinuit să blocheze intrarea călătorilor din sudul Africii, unde a fost identificată pentru prima dată. Israelul și Japonia și-au închis complet granițele. Marea Britanie a impus noi cerințe de carantină. Pandemia a pus bețe în roata globală a călătoriilor. Restricțiile au fost atenuate în acest an, dar săptămâna trecută a arătat că porțile se închid mult mai repede decât se deschid.

Răspândirea Omicron este, totodată, probabil să intensifice limitele liberei circulații în propria țară. Europa oprise multe activități interne chiar înainte de apariția variantei, pentru a lupta împotriva infecțiilor cauzate de Delta. Italia îi ține departe de interiorul restaurantului pe majoritatea nevaccinaților, Portugalia cere chiar și celor care sunt vaccinați să aibă un test negativ pentru a intra într-un bar, iar Austria este în plin lockdown. Recuperarea mult așteptată în uriașele industrii de servicii din lumea bogată, de la ospitalitate la conferințe, tocmai a fost amânată.

O economie dezechilibrată alimentează al doilea pericol, acela că varianta ar putea spori o inflație deja ridicată. Acest risc este cel mai mare în America, unde stimulul fiscal excesiv al președintelui Joe Biden a supraîncălzit economia și prețurile de consum au crescut cu 6,2% în octombrie față de anul precedent, un nivel maxim al ultimelor trei decenii. Dar inflația este, de asemenea, incomod de mare și în alte zone, atingând 5,3% la nivel global, potrivit datelor Bloomberg.

S-ar crede că Omicron trebuie reducă inflația, prin deprimarea activității economice. De fapt, poate face invers. Prețurile cresc, parțial, din cauza faptului că consumatorii consumă bunuri, blocând lanțurile de aprovizionare ale lumii pe toată paleta de produse – de la luminițe de Crăciun la dresuri. Costul transportului unui container de la fabricile din Asia către America rămâne extraordinar de mare. Pentru ca inflația generală să scadă, consumatorii trebuie să-și transfere cheltuielile înapoi către servicii precum turismul și masa la restaurant. Omicron are darul de a întârzia acest lucru. Varianta ar putea declanșa, de asemenea, mai multe blocări în noduri-cheie de producție, cum ar fi Vietnam și Malaezia, agravând problemele de aprovizionare. Iar muncitorii prudenți își pot amâna revenirea în câmpul muncii, ceea ce duce la mărirea salariilor.

Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, s-a arătat, în 30 noiembrie, în favoarea înăspririi monetare. Această poziție este corectă, dar vine cu propriile pericole. Efectele de propagare ar putea afecta economiile emergente, care tind să sufere ieșiri de capital și scăderea ratelor de schimb atunci când Fed strânge cureaua.

Economiile emergente au rezerve mai mari și depind mai puțin de datoria în valută decât în timpul încercării de mântuială a Fed de a renunța la stimulente, în 2013. Cu toate acestea, pe plan intern trebuie să facă față și variantei Omicron. Brazilia, Mexic și Rusia au majorat deja ratele dobânzilor, ceea ce ajută la prevenirea inflației, dar ar putea reduce creșterea exact în momentul în care se profilează un alt val de infecții. Turcia a făcut opusul, reducând ratele și, ca urmare, se confruntă cu o monedă în colaps. Mai multe economii emergente s-ar putea confrunta cu o alegere de neinvidiat.

Pericolul final este și cel mai puțin apreciat: o încetinire a Chinei, a doua cea mai mare economie din lume. Nu cu mult timp în urmă era un exemplu strălucitor de reziliență economică în fața pandemiei. Dar astăzi se confruntă cu o criză a datoriilor în vasta sa industrie imobiliară, campanii ideologice duse împotriva afacerilor private și o politică nesustenabilă „zero-covid” care ține țara izolată și o supune blocajelor locale draconice ori de câte ori apar cazuri. Chiar dacă guvernul ia în considerare stimularea economiei, creșterea a scăzut la aproximativ 5%. Cu excepția șocului scurt din debutul pandemiei, acesta este cel mai scăzut prag din ultimii aproximativ 30 de ani.

Dacă Omicron se dovedește a fi mai transmisibilă decât varianta anterioară, Delta, aceasta va îngreuna strategia Chinei. Întrucât această tulpină călătorește mai ușor, China va trebui să se adâncească și mai mult în restricții, cu fiecare focar, fapt dăunător creșterii economice și de natură să perturbe lanțurile de aprovizionare. Omicron poate, de asemenea, să facă mai dificilă ieșirea Chinei din propria politică zero-covid, deoarece valul de infecții care va rezulta, inevitabil, dacă virusul e lăsat în pace să izbucnească ici și colo ar putea fi mai mare, punând sub tensiune economia și sistemul de sănătate. Acest lucru este valabil mai ales având în vedere nivelurile scăzute, în China, ale imunității dobândite de pe urma infecțiilor, ca și întrebările cu privire la eficacitatea vaccinurilor sale.

Variante supărătoare și săptămâni de îngrijorare

Nu totul este negru. Lumea nu va asista la o reeditare a primăverii anului 2020, cu scăderi uluitoare ale PIB-ului. Oamenii, firmele și guvernele s-au adaptat la virus, ceea ce înseamnă că legătura dintre PIB și restricțiile privind circulația și comportamentul este o treime din ceea ce a fost, arată Goldman Sachs. Unii producători de vaccinuri se așteaptă ca date noi să arate că injecțiile de azi vor preveni în continuare cele mai grave cazuri de boală. Și, dacă trebuie, firmele și guvernele vor putea lansa noi vaccinuri și medicamente în câteva luni în 2022. Chiar și așa, Omicron – sau, în viitor, Pi, Rho sau Sigma – amenință să scadă creșterea și să crească inflația. Lumea tocmai a primit un memento grosolan că drumul virusului spre a deveni o boală endemică nu va fi neted. >>

Lockdown și distanțare socială în stup. Organizarea „umană” a albinelor, în epidemie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here