Înalt diplomat austriac, revocat și suspectat că a divulgat, către o „cârtiță” a Rusiei, documente clasificate privind cazul Skripal

Sursa: Wikipedia Commons

Un diplomat austriac de rang înalt, Johannes Peterlik, revocat recent din post, este suspectat de faptul că a divulgat documente confidenţiale cu privire la agentul neurotoxic noviciok şi dosarul Skripal, dezvăluie sâmbătă presa austriacă, relatează AFP, preluată de News.ro.

Johannes Peterlik, ambasador în Indonezia, a fost demis din funcţie la jumătatea lui octombrie, în urma deschderii unei ”proceduri judiciare” împotriva sa, potrivit Ministerului austriac de Externe, contactat de AFP.

Niciun detaliu nu a fost prezent în mod oficial cu prvire la acuzaţile formulate împotriva diplomatului, care a fost secertar general al Ministerului austraic de Externe în perioada 2018-2020.

Însă cotidienele Die Presse şi Der Standard, care au avut acces la o ordonanţă a unui tribunal, scriu că Johannes Peterlik a transmis, în octombrie 2018, documente clasificate unui fost agent secret austriac, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei.

Anchetatorii se bazează pe o înregistrare video în care acest fost funcţionar al serviciilor austriece de informaţii interne (BVT) arată fişierele respective şi pe contacte regulate ale acestuia cu diplomatul, ale cărui telefon şi computer au fost confiscate la începutul lui septembrie.

Autorităţile austriece au primit acest dosar de la Organizaţia pentru Interdicţia Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, în Olanda, iar Johannes Peterlik a cerut să-l consulte.

”Cooperarea internaţională în domeniul informaţiilor a fost pusă în pericol”, subliniază anchetatorii, citaţi de Die Presse.

Documentele conţineau informaţii despre formula noviciok, un produs neurotoxic dezvoltat în scopuri militare în perioada sovietică.

Ele conţineau, de asemenea, informaţii despre otrăvirea fostului dublu agent rus. Serghei Skripal, în martie 2018, în oraşul Salisbury, în Anglia.

Gazoductul cu gaze imaginare. România ar fi putut oferi un scut energetic R. Moldova, dar se mișcă în ritm de melc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here