Înalt oficial NATO vorbește de progrese militare „șocante” ale Chinei, creșterea prezenței diplomatice și o competiție Beijing-Moscova, în Arctica

Sursa: Xinhuanet.com

În contextul în care NATO se pregătește să adopte o postură mai tranșantă față de China, cel mai înalt ofițer al NATO pune în lumină viteza „șocantă” a modernizării militare a Chinei și avertizează asupra prezenței diplomatice în creștere a acestei țări, în străinătate, notează Financial Times.

Comentariile mareșalului-șef al aerului Sir Stuart Peach evidențiază gama largă de provocări de securitate ridicate de China într-un moment în care membrii alianței încearcă să treacă dincolo de diagnosticarea amenințării la un plan de acțiune convenit.

„Este destul de șocant cât de repede a construit nave China, cât de mult și-a modernizat forțele aeriene, cât a investit în cibernetică și alte forme de gestionare a informațiilor, nu în ultimul rând în recunoașterea facială”, a declarat Peach, într-un interviu acordat Financial Times înainte de părăsirea, vineri, a funcției de președintele al Comitetului Militar al NATO.

„Cred că este foarte important să fim cu ochii pe acest lucru. Ce faci dacă ești liderul Chinei și ai o forță puternică și modernizată? O desfășori, o muți de ici-colo”, afirmă oficialul, adăugând că sunt „necesare eforturi pe mai departe” din partea celor 30 de state membre NATO pentru a stabili ce înseamnă ambițiile militare ale Chinei pentru alianță.

Liderii NATO au avertizat, săptămâna trecută, pentru prima dată, că China pune „provocări sistemice” ordinii internaționale bazate pe reguli, recurgând la dezinformare, cooperând cu Rusia și extinzându-și arsenalul nuclear.

Dar criticii spun că alianța nu a dezvoltat încă o strategie detaliată în privința Chinei, în parte deoarece este divizată, la interior, și nu are instrumente pentru a face față unor preocupări precum implicarea chineză în infrastructura strategică europeană.

Peach a arătat că Beijingul și-a extins acoperirea diplomatică prin avanposturi, cum ar fi „enorma” ambasadă de la Bruxelles, unde se află de asemenea sediul principal al UE, unde își are sediul NATO.

„Ai aceste urme lăsate de această mare ambasadă, cu secțiuni de apărare foarte mari, adesea populate de generali. Și apoi pur și simplu te întrebi, așa cum aș face-o eu după aproape 50 de ani de serviciu, la ce servește totul?”.

Bruxelles-ul a devenit un centru de preocupări în legătură cu activitățile de spionaj chinez și operațiunile de influență. Anul trecut, agenția belgiană de securitate l-a acuzat pe Fraser Cameron, expert la un think-tank din Bruxelles, care lucrase anterior pentru Comisia Europeană și agenția de informații MI6 din Marea Britanie, de implicare într-o operațiune de cumpărare a influenței chineze.

Cameron a negat orice acțiune greșită și a calificat acuzațiile drept „ridicole”. De atunci, Belgia a refuzat să comenteze cazul și nu a mai formulat nicio acuzație.

Misiunea Chinei la UE a transmis, într-o declarație, că schimburile militare și cooperarea cu alte țări constituie o „parte importantă a diplomației generale a Chinei” și că Beijingul „dezvoltă activ relații militare constructive cu alte țări”.

Peach, care înaintea de funcția ocupată la NATO fusese șef de stat major al forțelor armate britanice, susține că a observat că operațiunile comune ale Beijingului și Moscovei au evoluat, în ultimii ani, de la stadiul de „relativ minore” la a implica „exerciții majore și oportunități de antrenament”. El a respins însă orice sugestie conform căreia cele două țări se îndreaptă spre un parteneriat strategic.

Mareșalul-șef al aerului sugerat că, dimpotrivă, pe măsură ce topirea gheții arctice deschide o rută maritimă nordică – una care va accelera trecerea maritimă a Chinei către Europa și va deschide accesul la aprovizionarea cu energie și minerale neexploatate – între cele două puteri s-ar putea declanșa concurența. Moscova deschide deja noi facilități militare în Arctica, în timp ce China s-a declarat „națiune aproape arctică”.

„Nu pot vedea o armonie pe termen lung între China și Rusia, în Arctica”, afirmă Peach.

Fost responsabil cu menținerea canalului diplomatic al NATO cu Valeri Gherasimov, șeful statului major al forțelor armate ruse, Peach a fost mai puțin deschis la a oferi detalii referitoare la discuțiile lor.

„Îl cunosc de mulți ani pe generalul Gherasimov… iar relația noastră este în întregime profesională ”, a spus Peach. „Subiectele pe care le discutăm sunt concepute astfel încât să ne mențină pe toți în siguranță”.

În timp ce se pregătește să se întoarcă la Londra, mareșalul-șef al aerului a evocat perspectiva că NATO ar putea avea nevoie să caute surse de finanțare dincolo de ținta sa de 2% din PIB, alocați de statele membre apărării.

La summitul din această lună, aliații au convenit să înființeze un fond de 1 miliard de euro pentru a investi în noi tehnologii militare, de la inteligență artificială la robotică. Dar, a sugerat el, s-ar putea face mai multe. „Dacă am dreptate cu privire la autoritatea de strângere a rândurilor pe care o conferă această alianță, atunci tocmai așa ceva ar trebui să avem în vedere pentru viitor”, a spus Peach.

Îmblânzirea noului Vest sălbatic

1 COMENTARIU

  1. De un singur om le este frică…Vladimir Putin!!!…în rest îi doare în pix..!!..asta mai rămânea de văzut..chinezi la polul nord!!..never!!…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here