Închiși la minte și imorali. Cum se percep unii pe alții republicanii și democrații

Sursa: Pixabay

<< Politicienii curajoși nu ar trebui să se aștepte să fie recompensați de alegători. Au trecut mai bine de 18 luni de când Liz Cheney a votat pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump pentru incitarea la atacul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie 2021 – a fost unul dintre cei zece republicani din Camera Reprezentanților care a făcut acest lucru. De atunci, congresista din Wyoming a fost lăudată de experții politici, ovaționată de cronicarii de presă și onorată cu premiul John F. Kennedy Profile in Courage, acordat de biblioteca fostului președinte. Astfel de aplauze au însemnat puțin, pe 16 august, când alegătorii din primarele republicane din Wyoming au înlăturat-o pe congresista cu trei mandate, cu o marjă de 37 de puncte. Doamna Cheney a câștigat doar 29% din voturi, în comparație cu 66% pentru adversara ei, susținută de Trump, Harriet Hageman >>, scrie The Economist.

<< Relațiile dintre democrați și republicani devin din ce în ce mai ranchiunoase, făcând mult mai greu pentru parlamentari precum doamna Cheney să evite linia partidului, oricât de justificată ar fi cauza. Un sondaj făcut pe adulții americani, realizat între 27 iunie și 4 iulie de Pew Research Center, a constatat că 62% dintre republicani au o viziune foarte nefavorabilă asupra democraților, în creștere de la 21%, în 1994. În aceeași perioadă, ponderea democraților cu puncte de vedere similare în privința republicanilor au crescut de la 17% la 54%. S-ar putea presupune că alegătorii independenți care nu sunt afiliați unui partid, dar sunt „înclinați” către o parte, ar avea opinii mai pozitive despre tabără. De fapt, ele sunt aproape la fel de negative.

Americanii sunt din ce în ce mai dispuși să nu-și exprime doar dezaprobarea față de membrii celeilalte părți, ci să le atribuie trăsături negative de personalitate. Potrivit Pew, marile majorități ale democraților și republicanilor îi consideră acum pe cei din partidul opus ca fiind închiși la minte, necinstiți și imorali. Astfel de evaluări reflectă adesea stereotipuri partizane. Republicanii, care laudă virtuțile muncii asidue și ale responsabilității personale, au de două ori mai multe șanse să spună că democrații sunt leneși. Între timp, democrații, care pretind că au o toleranță mai mare față de diferite culturi și stiluri de viață, sunt mai susceptibili să spună că republicanii au mințile închise. Aproximativ jumătate din fiecare grup spune că membrii celuilalt grup sunt mai puțin inteligenți.

Unii politicieni cred că răspunsul rezidă într-o mai mare alegere. Luna trecută, Andrew Yang, fost candidat democrat la președinție, și Christine Todd Whitman, fost guvernator republican, au lansat un nou partid, Forward. Fondatorii săi spun că americanii sunt frustrați de cele două partide mari, deoarece se adresează extremelor politice, mai degrabă decât centrului. Dar acest lucru poate diagnostica greșit problema. Deși este adevărat că mai mulți americani ca niciodată au păreri defavorabile față de ambele părți, cea mai puternică forță din politica americană nu este nemulțumirea față de întregul sistem, ci ura față de cealaltă tabără. >>

Va candida Trump din nou? Iar dacă o va face, republicanii l-ar alege? Se uită ușor faptul că Trump pierde alegeri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here