Va candida Trump din nou? Iar dacă o va face, republicanii l-ar alege? Se uită ușor faptul că Trump pierde alegeri

Sursa: Pixabay

<< Sunt întrebările care planează asupra Americii și, prin urmare, asupra Occidentului. Va decide că vrea să candideze din nou omul care a încercat să răstoarne rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, care a amenințat că va desființa cea mai puternică alianță militară din lume și care a „flirtat” cu Vladimir Putin? Dacă da, poate fi oprit? Poate părea prematur să te întrebi așa ceva. Dar primele alegeri primare din 2024 sunt mai aproape decât ultimele alegeri generale, acum 94 de săptămâni. Și, în ciuda palmaresului său slab cât a fost în funcție și a comportamentului său neconvențional după ce alegătorii Americii l-au dat afară, controlul lui Donald Trump asupra Partidului Republican s-a consolidat >>, notează The Economist

<< Înfrângerea zguduitoare a lui Liz Cheney, la alegerile primare din Wyoming, de săptămâna aceasta, contează pentru că jefuiește Congresul de un conservator curajos, cu principii, și pentru că se potrivește unui model. Nu toți candidații susținuți de Trump au câștigat alegerile primare, dar majoritatea au făcut-o. Poate un semn mai mare al influenței sale este că mulți dintre candidații învinși i-au căutat și ei susținerea. Aceste lupte nu s-au referit la diferite trăsături ale conservatorismului, ci la care candidat este cel mai MAGA. Dintre cei zece republicani din Cameră, care votaseră pentru demiterea președintelui pentru ceea ce făcuse la 6 ianuarie 2021, opt fie ies la pensie, fie au fost pensionați de alegătorii primari. În același timp, nominalizații partidului pentru poziții cheie în administrarea alegerilor din unele state sunt oameni care susțin afirmația periculoasă a lui Trump, aceea că votul din 2020 a fost furat.

Sondajele timpurii despre cine își doresc alegătorii republicani drept câștigător în 2024 sugerează că aproximativ 50% dintre ei spun că Trump. Într-un sistem în care un candidat poate elimina majoritatea rivalilor cu un sprijin puternic de 30% în primele state, reprezintă un start formidabil. În urmă cu câteva luni, alegătorii republicani, plictisiți de Trump, păreau că ar putea trece la guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, sau la oricine altcineva care oferă MAGA fără dramă. Astăzi, DeSantis ar fi mai probabil să concluzioneze că cea mai bună șansă a lui la Casa Albă este aceea de a fi coleg de candidatură cu Trump.

Multe s-ar putea schimba de acum până la primele alegerile primare republicane, dar cu excepția cazului în care Trump fie decide că nu vrea să candideze, fie ceva îl împiedică să facă acest lucru, se pare că ar câștiga nominalizarea republicană. Asta duce la a doua întrebare: ar putea fi oprit?

Un obstacol este legea. Cea mai recentă dintre numeroasele investigații cu care se confruntă Trump a fost dezvăluită atunci când FBI a bătut la ușa vilei Mar-a-Lago, la începutul acestei luni. Multe rămân necunoscute. Mandatul spune că Departamentul de Justiție a căutat documente clasificate pe care Trump le luase de la Casa Albă. Odată ce investigația este finalizată, procurorul general Merrick Garland poate decide că documentele sunt în siguranță și că treaba lui s-a terminat. Dacă urmează o urmărire penală, acest lucru poate depinde de cât de sensibile au fost documentele.

Mulți republicani, inclusiv DeSantis, și-au arătat din nou sprijinul pentru Trump. Cei mai vocali cer demiterea lui Garland și cer retragerea sprijinului financiar pentru FBI – un standard dublu, având în vedere că doreau ca Hillary Clinton să fie închisă pentru că a utilizat un server de e-mail privat. Cu toate acestea, democrații ar trebui să-și amintească faptul că precedentul reduce ambele sensuri: în 2016, Departamentul de Justiție a refuzat să o judece pe Clinton.

La fel de incerte sunt alte trei investigații – dacă Trump a mințit în declarațiile sale fiscale, dacă a încălcat legea în ziua de 6 ianuarie și dacă a luat parte la o conspirație criminală pentru a răsturna alegerile din comitatul Fulton, Georgia, din noiembrie 2020. Ca oricare altul, Trump are dreptul la prezumția de nevinovăție. Iar oponenții săi ar trebui să se ferească de repetarea vechilor greșeli: la fiecare pas, au sperat că ceva, orice (ancheta Mueller, primul proces de acuzare, al doilea proces de acuzare) îl va scoate din joc. Și totuși, iată-l aici.

De fapt, aceste probleme juridice îi sporesc lui Trump motivațiile pentru a candida. Ieșit din politică, el este doar un cetățean, care nu mai ocupă o funcție publică, ce se confruntă cu niște urmăriri penale. Atât timp cât este  potențial președinte, el este șeful unei mișcări care a câștigat 74 de milioane de voturi în runda trecută. Atunci, Garland și alții care conduc investigațiile s-ar confrunta cu o alegere dificilă: fie să trimită în judecată un candidat la președinție, fie să aleagă să nu respecte statul de drept. A fi judecat și chiar a fi condamnat ar putea alimenta revenirea lui Trump. Un turneu de răzbunare, în care a făcut campanie de răzbunare pentru persecuția sa de către sistemul juridic, ar face jocul celor mai rele instincte ale lui Trump și ar epuiza și mai mult instituțiile Americii.

Într-o altă epocă, influența Americii corporative ar fi putut ajuta la tragerea lui Trump pe dreapta. Cu toate acestea, influența politică a marilor companii scade, pe măsură ce Partidul Republican devine o mișcare a albilor din clasa muncitoare și pe măsură ce există un număr tot mai mare de hispanici conservatori. Acea mișcare protestează nu numai împotriva implicărilor străine, a imigrației ilegale și a reducerilor la Medicare și a Securității Sociale, ci și împotriva politicii comerciale și de identitate de stânga, promovate de elita managerială globală. Mulți republicani cred că partidul a pus de prea mult timp interesele S&P 500 înaintea celor ale muncitorilor americani. Nu e de mirare că marile companii privesc acum, agitate, perspectiva unui triumf republican, în noiembrie. Ceea ce a mai rămas din establishment-ul republican acționează ca un guvern în exil, bombănind despre preluarea conducerii de către Trump, dar fără mijloace pentru a o împiedica.

Dacă nici partidul său, nici legea nu-l vor opri pe Trump, ce altceva poate s-o facă? Justiția poetică recomandă un pas de tipul „fă-o sau mori”, adică o candidatură pentru Biroul Oval a lui Cheney, în încercarea de a-i elimina pe alegătorii republicani care nu suportă să pună un „x” lângă numele unui democrat. Dacă destui dintre ei s-ar schimba în „state roșii”, într-o cursă strânsă, ar putea împiedica victoria lui Trump în colegiul electoral.

Și mai bine ar fi să depindem de bunul simț al poporului american. Se uită ușor faptul că Trump pierde alegeri. În cei patru ani de președinție, partidul său a pierdut ambele Camere ale Congresului, precum și Casa Albă. Mulți alegători înțeleg că el este periculos și nedemocratic și majoritatea nu și-l doresc înapoi în funcție. Motivul pentru care Trump face o campanie atât de intensă împotriva credibilității urnei de vot este că știe faptul că urna îl poate învinge. >>

„Putin cel solar” sau „Putin cel lunar”? Dubla sa personalitate ar putea decide soarta Ucrainei și a Rusiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here