INFO RUSIA | Kazahstanul, tot mai străin / Piața auto, pe butuci / Dor de importuri / Sancțiuni japoneze / Poveri noi pentru regiuni / Prețul biletelor la avion

Sursa: Kommersant
  • Criza relațiilor dintre Moscova și Astana continuă să se adâncească, observă Kommersant. De data aceasta, motivul disensiunilor este refuzul kazahilor de a-l expulza pe ambasadorul Ucrainei, Petr Vrublevski, la cererea rușilor. Într-un interviu, diplomatul afirmase că trebuie „omorâți ruși”. Potrivit Kommersant, după criticile aduse de Moscova atitudinii Astanei, ambasadorul rus, Aleksei Borodavkin, a fost convocat la Ministerul de Externe al Kazahstanului. Iar acolo, conform diplomaților kazahi, conversația a fost „destul de dură”.

  • Datele din septembrie indică o scădere de 60% a pieței auto din Rusia, pe rezultatele la trei trimestre, notează Kommersant. Majoritatea mărcilor nu își refac stocurile, astfel că vânzările lor nu reflectă nivelul real al cererii de pe piață.

  • Mai mult de două treimi dintre consumatorii ruși observă o diminuare a sortimentelor din magazine, în ultimele trei luni, în special în ceea ce privește produsele nealimentare, electrocasnicele și electronicele, consemnează Nezavisimaia Gazeta. Publicația rusă citează RATEK (asociație a firmelor din zona electronicelor și electrocasnicelor), potrivit căruia fiecare al doilea consumator și-ar dori revenirea la mărcile cu care era obișnuit, indiferent că e vorba de produse de igienă sau de electrocasnice.

  • Japonia a extins sancțiunile împotriva Rusiei prin impunerea de restricții asupra unui număr de cetățeni și companii ruși, scrie Vedomosti. Au fost vizate rudele liderului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, ale ministrului Apărării, Serghei Șoigu, ale șefului gărzii ruse, Viktor Zolotov, ale prim-ministrului Mihail Mișustin, ale vicepreședintelui Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev. Totodată, au fost impuse sancțiuni împotriva propagandistei Margarita Simonian și a gimnastei Alina Kabaeva. Lista sancționaților include și personal militar rus de rang înalt, precum și oficiali care lucrează în Crimeea și în noile regiuni rusești.

  • Regiunile ruse își lansează propriile programe de sprijinire a familiilor cetățenilor mobilizați, scrie Izvestia. Potrivit sursei citate, asistența va include sume suplimentare pentru familiile cu copii, subvenții pentru educație, grădinițe, precum și plăți către rudele celor decedați în timpul serviciul militar. Experții consideră că măsurile introduse de subiecți sunt oportune, dar atrag atenția că nu toate bugetele regional pot face față poverii suplimentare.

  • Prețul biletelor pentru destinații străine și rusești de graniță, atât de populare în ultimele două săptămâni, au scăzut la nivelul de acum o lună, transmite Kommersant. Publicația rusă de că exemplu un zbor urgent către Istanbul sau Dubai. Imediat după anunțul mobilizării parțiale, putea costa 600.000-700.000 de ruble; acum poate fi cumpărat cu 20.000-40.000 de ruble. Companiile aeriene confirmă că cererea de bilete individuale a scăzut de la 1,5 la două ori, iar la rezervări orizontul de timp a revenit la niveluri normale: de la o săptămână la o lună.

INFO RUSIA | Parlamentarii au aflat granițele, dar nu și cât rezistă / Mobilizații pun presiune / Norocul Daghestanului / Telespectatorii lui Putin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here