INFO RUSIA | Parlamentarii au aflat granițele, dar nu și cât rezistă / Mobilizații pun presiune / Norocul Daghestanului / Telespectatorii lui Putin

Sursa: Consiliul Federației
  • În sesiunea plenară de marți, Camera superioară a parlamentului rus a ratificat în unanimitate tratatele privind admiterea în Federația Rusă a Republicilor Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR), Zaporojie și Herson și a adoptat, de asemenea, legislația aferentă, consemnează Kommersant. Dar publicația rusă introduce o nuanță-cheie: „în timpul discutării actelor normative, senatorii au primit explicații destul de clare despre granițele noilor subiecți, dar întrebarea privind avansarea forțelor armate ale Ucrainei pe teritoriul lor a rămas fără răspuns”.

  • Daghestanul a devenit una dintre regiunile Federației Ruse care rezistă cel mai activ mobilizării decretate de Vladimir Putin, notează Meduza, care mai punctează că locuitorii republicii au o șansă aparte de a evita participarea la războiul cu Ucraina. Astfel, în anul 2001, populația din Daghetan a fost inclusă în categoria popoarelor indigene. Asta înseamnă că oamenii de aici au dreptul de a înlocui serviciul militar cu un serviciu civil alternativ.

  • În regiunea Omsk, bărbații mobilizați pentru războiul din Ucraina au înregistrat un mesaj video în car cer autorităților să le trimită familiilor plăți forfetare și să le rezolve problemele cu amânarea plății ratelor la credite, potrivit imaginilor difuzate de canalul de Telegram, SOTA. „Nu știm ce se va întâmpla cu noi acolo. Știm că în alte regiuni, băieții sunt plătiți în mod constant”, spune un bărbat care vorbește în videoclip.

  • Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a semnat un decret privind măsuri suplimentare de sprijin social pentru familiile moscoviților mobilizați, potrivit unui anunț oficial făcut miercuri și preluat de Izvestia. „Pentru ca soții și tații să fie liniștiți în privința soțiilor, copiilor și părinților în vârstă, orașul i-a luat sub protecție specială”, a declarat Sobianin.

  • Discursul televizat al lui Vladimir Putin, din 30 septembrie, a fost urmărit de 15,1 milioane de ruși cu vârste de peste patru ani, care locuiesc în orașe cu o populație de 100.000 de locuitori sau peste, potrivit datelor Mediascope, citate de Vedomosti.

INFO RUSIA | „Nașii” viitorilor șefi ai regiunilor anexate / Case scoase la vânzare, animale scoase-n stradă / Oligarhul șmecher / Concert pentru îmbrăcarea mobilizaților

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here