Duminică seară, prim-ministrul francez Jean Castex a anunțat la TF1 că, în numele „echității” și securității în sănătate, guvernul a decis să închidă rafturile cu produse neesențiale din supermarketuri. Guvernul a decis să facă acest gest pentru a lupta contra răspândirii COVID-19 în Franţa, dar fără să revină asupra deciziei de a închide magazinele mici, transmite France24, citată de Rador. ”O decizie care va slăbi comerţul, atât cel mare cat şi cel mic, lăsând cale liberă unor actori ca Amazon”, a declarat duminică seara Jacques Creyssel, reprezentant al Federației Comerțului și Distribuției din Franța, pentru AFP.

Cu siguranţă nu este momentul să revenim asupra măsurilor anunţate, e mult prea devreme”, a estimat şeful guvernului care i-a îndemnat pe „toţi şi toate, dincolo de comercianţi, (să fie) extrem de vigilenţi” şi să respecte izolarea: „E în joc supravieţuirea economiei, e în joc sănătatea noastră colectivă”, a insistat el.

Vânzarea produselor care (…) sunt deja interzise în magazinele de proximitate” vor fi de asemenea interzise „în supermarketuri” începând de marţi, a adăugat prim-ministrul.

O nouă evaluare peste 15 zile

Recunoscând că este „sfâşietor”, Jean Castex a promis să „susţină masiv (aceste magazine) pentru ca ele să nu se închidă”.

Am decis deja să ne întâlnim să vedem dacă situaţia se ameliorează, cum vor putea ieşi treptat din această situaţie, este o conciliere între imperativele economice şi imperativele sanitare”, a adăugat el. „Dar astăzi, este clar, prioritatea este protejarea sănătăţii concetăţenilor noştri”.

Prim-ministrul a afirmat că înţelege că francezii „se plâng”, adăugând că se va face o reevaluare „peste 15 zile şi apoi, mai ales, la termenul de 1 decembrie fixat ca sfârşit al acestei perioade de izolare”.

Le spun acestor comercianţi şi tuturor celorlalţi, cu cât veţi respecta mai bine regulile astăzi, pentru toţi cetăţenii, cu cât veţi respecta toate aceste restricții de securitate sanitară, cu atât vom putea ieşi mai repede”, a adăugat el.

„Să se restabilească echitatea”

Aceste închideri de raioane în Intermarché, Carrefour sau Lidl au fost decise pentru „a restabili echitatea” faţă de comercianţii de proximitate, care nu au voie să preia comenzi, precizase mai devreme ministrul economiei, Bruno Le Maire.

În opinia federaţiei supermarketurilor (FCD), este o soluţie în care „toată lumea pierde”. „Este o decizie care va slăbi comerţul, atât cel mare cat şi cel mic, lăsând cale liberă unor actori ca Amazon”, a declarat duminică seara delegatul său general, Jacques Creyssel, pentru AFP.

Supermarketurile previn că această decizie ar putea avea „consecinţe” pentru „20 – 25%” dintre salariaţii sectorului, care numără 700.000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here