Întoarcerea în școli, ca mersul pe sârmă. Cîmpeanu, întrebat dacă îşi asumă izbucnirea unor focare COVID: „Acest risc este gestionabil”

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă, întrebat dacă îşi asumă ca şcolile să devină focare de infectare, că nu are niciun motiv să nu ţină cont de opiniile specialiştilor, iar ei au arătat că acest risc este unul „gestionabil”.

Întrebat joi seară, într-o intervenţie telefonică la TVR, dacă îşi asumă riscul ca şcolile să devină focare de COVID-19, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a răspuns: „Nu am niciun motiv să nu iau în considerare opiniile specialiştilor (…) şi aprecierea a fost că acest risc este gestionabil”.

El a subliniat importanţa campaniilor de informare cu privire la vaccinarea anti-COVID.

„Disponibilitatea de vaccinare este un parametru important. Rezultatele vaccinării se vor vedea după ce se va face şi vaccinarea şi rapelul. Mulţumesc pentru înţelegere cu privire la prioritatea de vaccinare a personalului din învăţământ. Am avut această înţelegere şi este de apreciat”, a declarat ministrul Educaţiei.

În privința vaccinării, „nu vor exista diferențe de statut” între profesori

Ministrul a menţionat, răspunzând unei întrebări, că „nu vor exista diferenţe de statut” între profesorii care vor accepta vaccinarea şi cei care refuză imunizarea împotriva noului coronavirus.

„Este foarte important să precizăm că toate celelalte reguli vor trebui respectate”, a mai spus Cîmpeanu.

El a precizat că decizia privind redeschiderea şcolilor a fost „adoptată prin consens”; ţinându-se cont de dreptul la educaţie, dar şi la cel la sănătate.

„Important este să ne putem păstra pe acelaşi palier sau să avem scăderi sau să nu avem creşteri semnificative”, a precizat ministrul.

„Sistemul hibrid dispare complet”

Ministrul Educației a anunțat, de asemenea, că scenariul hibrid – cel care prevedea ca o parte dintre elevi să fie prezenţi în clasă, iar restul să înveţe online – nu mai există. „Experienţele din educaţie mi-au arătat că nu este eficient”, a susţinut el.

„Toţi elevii sunt în clasă în scenariul galben, toţi elevii de clasa a opta, toţi elevii de clasa a XII-a şi a XIII-a. Decizia de astăzi, această funcţionare hibrid nu mai există”, a afirmat, joi seară, la Digi 24, Sorin Cîmpeanu.

El a explicat că în scenariul verde merg la şcoală toţi elevii, în cel galben merg cei până la clasa a patra, clasa a opta, clasele a XII-a şi a XIII-a, în timp ce clasele a cincea, a şasea şi a şaptea, dar şi a noua, a zecea şi a XI-a fac ore online.

„Sistemul hibrid dispare complet. Scenariul hibrid nu mai există. Experienţele din educaţie mi-au arătat că nu este eficient şi mi se pare că este mult mai clar aşa, mai simplu şi mai clar”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după întâlnirea cu miniştrii Sănătăţii şi ai Educaţiei şi cu şeful DSU, că începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Şeful statului a precizat că o decizia finală va fi luată în 2 februarie. În cazul învăţământului universitar, decizia va fi luată la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, în virtutea autonomiei universitare.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirmă o creştere a numărului de cazuri grave de COVID-19 înainte de 8 februarie ar putea duce la revocarea deciziei de reluare a cursurilor cu elevii în bănci în funcţie de rata de infectare şi localităţi. El spune că un număr de 1.500 de pacienţi care să aibă nevoie de terapie intensivă „e deja mult”.

1 COMENTARIU

  1. Nu se face diferenta intre profesorii care se vaccineaza, si cei care nu se vaccineaza, ca ar fi discriminare, dar pe de alta parte nu e nicio problema ca avem conspirationisti si covidioti in invatamant, nu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here