Investigație Reuters: China colectează date genetice de la milioane de femei din întreaga lume. Testele prenatale, o armă a Partidului Comunist

foto: Unsplash

O companie chineză de genetică, care vinde teste prenatale în întreaga lume, a dezvoltat testele respective în colaborare cu armata Chinei și le folosește pentru a colecta date genetice de la milioane de femei pentru cercetări aprofundate asupra trăsăturilor popoarelor, se arată într-o investigație a agenției Reuters.

Consilierii guvernului SUA au avertizat în martie că o vastă bază de date genomice pe care compania BGI Group le colectează și le analizează prin intermediul inteligenței artificiale ar putea oferi Chinei un avantaj economic și militar în cursa pentru dominație globală.

Pe măsură ce știința identifică noi legături între gene și trăsăturile umane, accesul la cel mai mare și mai divers set de genomi umani este o revoluție strategică. Tehnologia ar putea propulsa China în fruntea produselor farmaceutice globale și, de asemenea, ar putea duce la crearea de soldați îmbunătățiți genetic sau agenți patogeni proiectați pentru a ținti populația SUA sau lanțurile de alimente, au spus consilierii americani.

Reuters a descoperit că testul prenatal al BGI, unul dintre cele mai populare din lume, este o sursă de date genetice pentru companie, care a colaborat cu armata chineză pentru a îmbunătăți „calitatea populației” și în cercetarea genetică privind combaterea pierderii auzului și a răului de înălțime în rândul soldaților.

BGI spune că stochează și reanalizează restul de probe de sânge și date genetice din testele prenatale, vândute în cel puțin 52 de țări, pentru a detecta anomalii precum sindromul Down la feți. Testele – marca NIFTY pentru „Trisomia fetală neinvazivă” – surprind, de asemenea, informații genetice despre mamă, precum înălțimea și greutatea ei, numele și țara, precizează Reuters.

Până în prezent, peste 8 milioane de femei au folosit testele prenatale ale BGI la nivel global. BGI nu a spus câte dintre acestea au făcut testul în străinătate și a subliniat că stochează doar date privind locația femeilor din China continentală.

Un studiu BGI, de exemplu, a folosit un supercomputer militar pentru a re-analiza datele NIFTY și pentru a identifica minoritățile tibetane și uigure, căutând legături între genele și caracteristicile lor.

Amploarea colectării de date și colaborarea BGI cu armata în cercetarea prenatală și neonatală nu a fost raportată anterior. Compania a publicat cel puțin o duzină de studii comune privind testele cu Armata Populară de Eliberare (PLA) începând cu 2010, îmbunătățind testele sau analizând datele pe care le-au furnizat, aflăm din investigația Reuters.

Datele ADN colectate din testele prenatale ale femeilor din afara Chinei au fost, de asemenea, stocate în baza de date finanțată de guvernul chinez, una dintre cele mai mari din lume, a confirmat compania. BGI conduce acea bancă de gene.

Reuters nu a găsit nicio dovadă că BGI a încălcat acordurile sau reglementările privind confidențialitatea pacienților. Cu toate acestea, politica de confidențialitate de pe site-ul testului NIFTY spune că datele colectate pot fi partajate atunci când sunt „direct relevante pentru siguranța națională” a Chinei.

Într-un document din 2019, Beijingul a precizat în mod clar că datele genetice pot reprezenta o chestiune de siguranță națională și, începând cu 2015, a restricționat cercetătorii străini să acceseze datele genetice ale chinezilor. În schimb, Statele Unite și Marea Britanie oferă cercetătorilor străini acces la date genetice, ca parte a politicilor științifice liberalizate.

NATO condamnă atacurile cibernetice la adresa securităţii Alianţei. SUA, Canada şi Marea Britanie acuză China că a compromis Microsoft Exchange Server / Reacţia MAE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here