Ioana Mihăilă, despre paturile de ATI: Problema este legată de personal. Durează 11 ani să pregătim un medic

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat, joi, referitor la suplimentarea numărului de paturi de ATI pentru pacienţii cu coronavirus, că problema principală ţine de lipsa personalului, dar situaţia va fi reevaluată în Bucureşti, unde este momentan cea mai mare problemă. Mihăilă afirmă că un medic se pregăteşte, în medie, în 11 ani, aşa încât problema nu poate fi rezolvată ”nici de pe o lună pe alta şi nici chiar de pe un an pe altul”, chiar dacă pandemia durează de mai bine de un an.

„Aşa cum a discutat şi ministrul anterior, problema, din nou, nu este legată doar de numărul de paturi, ci de echipele de medici şi asistente medicale pregătite să trateze corespunzător pacienţii din secţiile de Terapie Intensivă. Tot astăzi, împreună cu doamna director de la Asistenţă Medicală vom reevalua care este situaţia în Bucureşti, pentru că înţeleg că acolo este cea mai mare problemă, şi vom vedea dacă putem cumva să redimensionăm şi să regândim secţiile de Terapie Intensivă”, a declarat, joi, Ioana Mihăilă.

Întrebată de ce acest lucru nu a putut fi rezolvat până în prezent, având în vedere că pandemia durează deja de mai mult de un an, Mihăilă a afirmat: ”Durează 11 ani să pregătim un medic, cu anii de facultate şi cu cei cinci ani de rezidenţiat, în medie. E evident că nu avem cum să rezolvăm lucrurile nici de pe o lună pe alta şi nici chiar de pe un an pe altul. Voi încuraja universităţile – şi voi avea o întâlnire cu universităţile săptămâna viitoare, dar problemele cu pregătirea personalului vor putea fi rezolvate doar pe termen mediu şi lung”.

De asemenea, Mihăilă a precizat care este programul primei sale zile ca ministru al Sănătăţii.

”Am o întâlnire cu doamna secretar general, să pot să preiau documentele de la ministrul anterior. Apoi am întâlniri cu cei doi secretari de stat, domnul Vass şi domnul Baciu, ca să preiau din activităţile dumnealor şi să evaluez ce s-a întâmplat săptămâna care a trecut, iar la ora 15:30 am un call cu Comisia Europeană, pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, o discuţie tehnică pe care am moştenit-o din mandatul anterior”, a mai declarat Ioana Mihăilă.

Mihăilă a fost învestită în funcţie miercuri seară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here