Iohannis compară Ungaria, în problema Trianon, cu „un văr de-al doilea, de-al treilea, care din cinci în cinci minute calcă în străchini, dar oricum nu-l dăm afară, că e rudă”

Sursa: Presidency

Prezent, vineri, la Aachen, la dezbaterea Charlemagne Prize Forum on Europe, președintele Klaus Iohannis a declarat că românii din Transilvania au decis prin vot popular că vor să adere la România,în conformitate cu dreptul lor la autodeterminare, transmite caleaeuropeana.ro

Potrivit sursei citate, șeful statului a fost întrebat de „un vecin care are uneori atitudine anti-europeană şi care pune sub semnul întrebării frontierele Trianonului”.

„Este puțin ca într-o familie, unde, la întâlnirea de familie, cei mai mulți au un văr de-al doilea, de-al treilea, care din cinci în cinci minute calcă în străchini, dar oricum nu-l dăm afară, că e rudă. Încercăm să-i mai dăm lecții, să-l integrăm, să-l liniștim, asta este rețeta cred. Eu nu susțin ideea de eliminare, de înlăturare din organizație, pedepsele de așa natură nu aduc rezultatele scontate de mulți. Eu cred că trebuie să le spunem foarte clar acestor oameni în față care sunt așteptările și să continuăm procesul”, a răspuns Klaus Iohannis.

Acesta s-a referit și la contextul istoric legat de Trianon: „Știu, clar că vorbiți de țara noastră vecină, și pe mine mă enervează ba chiar mai mult decât pe dumneavoastră afirmațiile lor despre Trianon. Eu sunt președintele statului, eu sunt din Transilvania, noi am decis prin vot popular, adică noi ca popor am zis ca vrem să aderăm la România, nu am furat nimic de la nimeni, a fost autodeterminarea, dreptul nostru de autodeterminare. Transilvania așa a devenit parte a României. Atunci Transcarpatia a devenit parte a Ucrainei și așa mai departe. Dar toate acestea nu trebuie, nu se dorește, nu vrea nimeni să le facă retroactive, nu vrea nimeni să pună sub semnul întrebării niște procese istorice. Poate că asta fac niște populiști, dar populiștii aceștia, asta este, există în Europa și cred că ei nu pot fi combătuți decât prin rezultate”.

Recent, președintele Ungariei, János Áder, a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, de la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României.

Evoluțiile din China – de ce trebuie conectate punctele

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here