Iranianul găsit vinovat că a ajutat CIA şi Mossad să-l ucidă pe Soleimani va fi executat

Qassem Soleimani. Sursa: Wikimedia

Iranul se pregăteşte să-l execute pe un iranian care a furnizat informaţii Statelor Unite şi Israelului cu privire la deplasările generalului iranian Qassem Soleimani, asasinat de Washington la începutul lui ianuarie la Bagdad, a anunţat, marţi, o sursă oficială de la Teheran, relatează AFP, preluată de News.ro.

Mahmoud Mousavi Majd a fost găsit vinovat de faptul că a spionat forţele iraniene, ”mai ales Forţa Qods” şi că a furnizat Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) informaţii despre ”deplasările şi locurile unde se aflau (comandantul acsteia), generalul martir Qassem Soleimani”, a anunţat,  într-o conferinţă de presă televizată, un purtător de cuvânt al Autorităţii Judiciare iraniene, Gholamhossein Esmaili.

”Mahmoud Mousavi Majd, unul dintre spionii CIA şi Mossad a fost condamnat la moarte. El le-a dat inamicilor noştri informaţii despre martirul Soleimani”, a declarat Esmaili.

Condamnarea la moarte a lui Majd, acuzat de faptul că a primit sume importante de bani în contul colaborării sale cu două serivcii de informaţii ale unor ţări inamice Iranului, a fost confirmată de către Curtea Supremă şi ”va fi aplicată în curând!”, a anunţat Esmaili, fără să facă alte precizări.

Arhitectul strategiei militare a Iranului în mediul geografic din apropierea ţării şi mai ales în Irak şi Siria, Soleimani, comandantul Forţei Qods, o unitate de elite însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, a fost asasinat la 3 ianuarie într-un atac cu dronă în apropierea aeroporului din Bagdad.

Asasinarea lui Soleimani a alimentat temeri cu privire la izbuncirea unui război direct între americani şi iranieni şi a reaprins tesniuni deja puternice între Statele Unite şi republica islamică.

Iranul a efectuat după asasinat atacuri cu rachete de croazieră, ca represalii. Într-unul dintre ele a fost doborât un avion de tip Boeing aparţinând unei companii ucrainene, cu 176 de persoane la bord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here