Iranul recunoaște că a livrat drone Rusiei înainte de invazia rusă în Ucraina

Teheranul a recunoscut sâmbătă că a furnizat drone Moscovei. Ministrul de externe iranian Hossein Amirabdollahian a declarat că Republica Islamică a trimis Rusiei un număr limitat de drone înaintea invaziei ruse din Ucraina, a transmis agenţia de stat iraniană IRNA, preluată de dpa, potrivit Agerpres.ro.

Şeful diplomaţiei iraniene a negat totuşi că ţara sa a mai trimis arme după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, sau că Teheranul ar mai fi furnizat de atunci rachete.

Kievul şi Washingtonul au criticat recent folosirea de drone ”kamikaze” de fabricaţie iraniană în războiul din Ucraina, aminteşte dpa, care adaugă că, potrivit unor informaţii, Teheranul a trimis personal militar în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru a-i antrena pe militarii ruşi în folosirea dronelor şi pentru acordarea de asistenţă tehnică.

Până acum, Iranul a negat că a livrat drone Rusiei, scrie dpa.

În urmă cu o săptămână, Amirabdollahian şi-a exprimat disponibilitatea de a organiza întâlniri bilaterale cu oficiali ucraineni cu care să discute despre acuzaţiile folosirii de către Rusia a dronelor iraniene în războiul din Ucraina.

Armata ucraineană a anunţat la rândul său că a doborât sute de drone kamikaze de fabricaţie iraniană de tip Shahed-136. Se crede că Rusia a comandat până acum 2.400 de astfel de drone, potrivit dpa.

Ucraina: Un nou atac cu drone iraniene asupra oraşului Odesa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here