Israelul încetează să mai folosească tehnologia de urmărire Shin Bet, după al treilea caz Omicron găsit

Israelul va înceta să mai folosească tehnologia de urmărire Shin Bet pentru a localiza cetățenii expuși la varianta Omicron de coronavirus vineri, au anunțat joi premierul Naftali Bennett și ministrul Sănătății Nitzan Horowitz (foto stânga), deoarece un al treilea caz al variantei a fost identificat în țară. Vaccinul poate proteja mai puțin împotriva infecției cu Omicron, dar poate rezista împotriva bolilor severe. În Israel, morbiditatea rămâne stabilă, informează Jerusalem Post.
Din primul moment, am subliniat că utilizarea acestui instrument va fi limitată și foarte scurtă – pentru câteva zile, pentru a obține informații urgente, pentru a opri infecția în lumina unei variante noi și necunoscute”, a scris Horowitz pe Twitter.
Tocmai asta am făcut. Îi punem capăt acum pentru că, alături de sănătate, trebuie să protejăm viața privată și drepturile omului, chiar și în situații de urgență.
Potrivit declarației acestora, decizia a fost luată în urma evaluării situației. Urmărirea ar putea fi folosită din nou doar dacă morbiditatea o va impune.
În Israel, de joi, erau doar trei persoane confirmate ca fiind infectate cu Omicron, a declarat Ministerul Sănătății într-un comunicat. Unul, care s-a întors din Malawi, a fost vaccinat cu vaccinul AstraZeneca, iar alți doi care au fost inoculați cu trei injecții Pfizer, dintre care unul s-a întors din Africa de Sud și celălalt din Marea Britanie.
Au fost, de asemenea, 24 de cazuri de persoane suspectate că au fost expuse la variantă și care așteptau rezultatele secvențierii genetice a testelor lor, dintre care 11 călătoriseră recent în străinătate. Doar șase dintre cei 24 sunt complet vaccinați, în timp ce 18 nu sunt.
Alte 12 cazuri au fost investigate, dar se consideră că acele persoane aveau un risc scăzut de a contracta Omicron.
În cele din urmă, opt persoane care au fost suspectate anterior că ar fi fost infectate au fost confirmate ca neinfectate.
Între timp, au început să apară mai multe informații despre eficacitatea vaccinului împotriva Omicron.
Potrivit oamenilor de știință din Africa de Sud, vaccinurile ar putea fi oarecum mai puțin eficiente în prevenirea infecțiilor, dar ar trebui să ofere totuși o bună protecție împotriva bolilor severe și a decesului.
„Profilul mutației și imaginea epidemiologică sugerează că Omicron este capabil să ocolească o parte din protecția noastră imunitară (pentru a provoca infecții), dar protecția împotriva bolilor severe și a decesului din cauza vaccinurilor ar trebui să fie mai puțin afectată”, se arată într-un raport de miercuri al Institutului Național pentru Transmiterea Bolilor (NICD) – institutul național de sănătate publică al țării – după cum este citat de Reuters.
Deci credem, cred foarte mult, că reinfecțiile… vor fi mai puțin severe”, a spus microbiologul Anne von Gottberg.
„Și asta încercăm să dovedim și să monitorizăm foarte atent în Africa de Sud”, a spus ea. „Și același lucru ar fi valabil și pentru cei care sunt vaccinați.”
NICD nu a publicat încă date care să susțină declarațiile. De asemenea, nu a specificat dacă există diferențe între diferitele vaccinuri împotriva virusului.
La o săptămână după ce noua variantă descoperită în Africa de Sud a fost descoperită pentru prima dată, Omicron a fost identificat în aproximativ treizeci de țări din întreaga lume.
Miercuri, morbiditatea în Israel a rămas stabilă.
Au fost înregistrate 526 de cazuri miercuri. Cu o săptămână mai devreme, erau 544.
Cazurile active în ultimele zile au fost constant la aproximativ 5.500. În vârful celui de-al patrulea val, au fost peste 80.000.
Începând de joi, Israelul avea 116 pacienţi în stare gravă. Cu o săptămână mai devreme erau 119.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here