Israelul înregistrează aproape 11.000 de cazuri COVID, marcând un nou record

Cazurile grave de coronavirus rămân stabile la 719, dar autoritățile se tem că deschiderea școlilor ar putea răspândi în continuare COVID-19, anunță The Jerusalem Post.

Israelul a înregistrat aproape 11.000 COVID-19 cazuri luni, a raportat marți Ministerul Sănătății, marcând un nou record de la începutul pandemiei.
Numărul pacienților aflați în stare gravă a rămas stabil, dar odată cu începerea noului an școlar, miercuri, oficialii se tem că va exista o creștere suplimentară a infecțiilor.
„Mă aștept ca morbiditatea să crească în continuare, dar sper că nu va fi un nou focar”, a declarat directorul general al Ministerului Sănătății, Nachman Ash, pentru Channel 12.
Cel puțin 10.947 de noi purtători de virus au fost identificați luni, 7,65% dintre persoanele testate returnând un test pozitiv. Cu doar o altă ocazie de la începutul pandemiei, țara a înregistrat peste 10.000 de cazuri. Au fost 10.118 pe 18 ianuarie, în timpul vârfului celui de-al treilea val, cel mai virulent și mai mortal din țară.
Există aproximativ 83.000 de cazuri active, comparativ cu aproximativ 88.000 în timpul celui de-al treilea val, dar numărul pacienților aflați în stare gravă și a celor care au decedat în august a fost mai mic. La ultimul număr, 520 de oameni au murit în august, cu un vârf de 756 de pacienți în stare gravă, comparativ cu peste 1.400 de decese în ianuarie și un record de aproximativ 1.200 de pacienți în stare gravă.
Marți, aproximativ 35.000 de cazuri active au fost școlari, în plus față de aproximativ 55.000 care au fost izolate pentru că au fost expuși unor cazuri verificate. Prin urmare, toți nu vor putea merge la școală.
Pentru clasele a șaptea până la a 12-a din orașele etichetate ca roșii în conformitate cu sistemul de semafoare Coronavirus, clasele în care rata de vaccinare nu atinge 70%, inclusiv studenții cu prima doză și cei recuperați, nu vor putea reveni în sălile lor de clasă.
Școlile se redeschid după blocarea a treia națională a coronavirusului, 11 februarie 2020 (credit: AVSHALOM SASSONI / MAARIV)Școlile se redeschid după al treilea lockdown național (credit: AVSHALOM SASSONI / MAARIV)
Există aproximativ 150.000 de studenți în această situație, dar li se va oferi posibilitatea de a studia în aer liber și nu în incinta școlii, a informat presa.
Aceste municipalități includ Ashdod, Eilat, Tiberias și câteva orașe mari haredi (ultra-ortodoxe), inclusiv Bnei Brak și Modi’in Illit.
Studenții Haredi s-au întors la studii în urmă cu aproximativ trei săptămâni, la începutul lunii ebraice Elul. De atunci, morbiditatea a crescut de la 4% la 23%.
Ash a apărat decizia de redeschidere a școlilor. Autoritățile au stabilit mai multe măsuri pentru a reduce riscul, inclusiv cerința de a efectua un test rapid al antigenului coronavirusului înainte de începerea orelor și limitările pentru orașele roșii, a spus el.
Campania de vaccinare se desfășoară la viteză maximă, cu peste 100.000 de doze administrate în majoritatea zilelor. Până în prezent, peste 2,15 milioane de israelieni au primit a treia doză . Duminică, oricine cu vârsta peste 12 ani care a fost vaccinat de cel puțin cinci luni a devenit eligibil pentru vaccinul de rapel.
Numărul primelor doze administrate în fiecare zi a crescut. Se așteaptă ca Israelul să atingă șase milioane de persoane cu cel puțin o doză administrată până la sfârșitul săptămânii.
Oficialii și experții din domeniul sănătății speră că campania de vaccinare va duce în curând la o scădere a morbidității.
Luni, rata de reproducere, sau rata R, care măsoară câte persoane poate infecta în medie fiecare purtător de virus, a scăzut sub 1,1 pentru prima dată de la începutul celui de-al patrulea val. Un R peste 1 indică faptul că boala se răspândește, dar într-un ritm mai lent decât în ​​trecut.
Proteste în spitale
În același timp, cele șapte spitale publice și-au continuat protestele din cauza lipsei de finanțare. 
Centrul Medical Shaare Zedek din Ierusalim, Centrul Medical Universitatea Hadassah din Ierusalim, Centrul Medical Laniado din Netanya, Centrul Medical Ma’aynei Hayeshua din Bnei Brak și trei spitale din Nazaret au încetat să primească pacienți cu coronavirus la începutul săptămânii trecute și au acceptat doar pacienți care au nevoie de tratamente de salvare a vieții de miercuri.
Așa-numitele spitale publice sunt organizații independente care se bazează în principal pe donații, spre deosebire de facilitățile deținute direct și finanțate de stat sau fondurile de sănătate.
Oficialii din ministerele Sănătății și Finanțelor au declarat că au monitorizat îndeaproape criza și s-au angajat să o rezolve rapid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here