Proprietarii s-au alarmat cu privire la posibilitatea carantinării animalelor de companie, urmare a îngrijorării că ar putea transmite Covid-19 proprietarilor lor. Confuzia cu privire la faptul că milioane de pisici ar trebui să fie plasate în carantină a generat panică în rândul proprietarilor de animale de companie și a evocat posibilitatea ca și motanul Larry din Downing Street să fie izolat, scrie The Guardian.

Proprietarii de pisici s-au repezit miercuri pe site-ul Asociației Veterinare Britanice, după ce estimările arată că 10,9 milioane de pisici din Marea Britanie ar trebui să fie, la rândul lor, plasate în carantină în timpul epidemiei de coronavirus care devastează regatul.

Asociația a fost forțată să clarifice faptul că doar proprietarii de pisici care se autoizolează cu simptome de coronavirus ar trebui să își păstreze și animalele de casă în interior, după ce un studiu a descoperit că pisicile pot răspândi virusul.

Celebrul motan Larry a fost lăsat liber să rătăcească pe Downing Street după ce premierul Boris Johnson a fost dus la terapie intensivă. Larry este un motan care locuiește în Londra, în Downing Street 10 și deține în prezent funcția oficială de Chief Mouser („prinzător de șoareci-șef”) la cabinetul prim-ministrului. Este un motan cu blana tărcată și cu pete albe, despre care se crede că s-a născut în ianuarie 2007. Până în iulie 2016, când Theresa May a devenit prim-ministru, el și-a creat o reputația de a fi „violent” în interacțiunile sale cu alți „mouseri” locali, în special cu mai tânărul motan Palmerston de la Foreign Office

Motanul Larry, Chief Mouser în Down Street 10. Sursa foto: wikipedia

Președintele asociației sanitar-veterinare, Daniella Dos Santos, a precizat că pisicile din gospodăriile infectate sau care se auto-izolează trebuie ținute în interior.

Nu sfătuim proprietarii ca toate pisicile să fie ținute în interior. Doar pisicile din gospodăriile infectate sau unde proprietarii lor se autoizolează și numai dacă pisicii îi place să stea numai în interiorul casei.

Unele pisici nu pot rămâne numai în casă din motive medicale legate de stres.

Ea a recunoscut că asociația ar fi trebuit să fie mai clară la începutul acestei săptămâni când a răspuns la întrebările BBC legate de sfaturile pentru proprietarii de animale de companie.

Dos Santos a spus: „Este extrem de important ca informațiile și sfaturile pentru public să fie clare și regretăm că această știre a provocat griji și tulburări în rândul proprietarilor de pisici.”

Sfatul BVA vine după ce un studiu efectuat în China a relevat că virusul Covid-19 poate fi transmis între pisici, dar nu și câinilor.

O echipă de la Institutul de Cercetare Veterinară Harbin din China a descoperit că pisicile sunt foarte sensibile la Covid-19 și par să poată transmite virusul prin picături respiratorii altor pisici. Dar nu există nicio dovadă directă că felinele ar putea infecta și oamenii.

Supravegherea prezenței Sars-CoV-2 la pisici ar trebui să fie considerată ca un element complementar în lupta de eradicare a pandemiei Covid-19 în rândul oamenilor”, a concluzionat studiul.

Au urmat știrile despre o pisică de companie din Belgia care a fost infectată cu Covid-19. Pisica a dezvoltat dificultăți de respirație, diaree și vărsături la o săptămână după ce proprietarul său a început să prezinte simptome. Testele ulterioare efectuate de către veterinari de la Universitatea din Liège au arătat că animalul era infectat cu coronavirus.

Dos Santos a spus: „A existat un număr mic de cazuri de Covid-19 la animale și, în toate cazurile, este probabil ca transmisia să fie de la oameni către animale. Nu există nicio dovadă că animalele de companie pot transmite Covid-19 proprietarilor lor. Din numărul mic de cazuri, se pare că câinii nu prezintă simptome, dar pisicile pot prezenta semne clinice ale bolii”.

Nadia, o femelă de tigru malaezian, în vârstă de patru ani, de la grădina zoologică din Bronx, New York, a ieșit pozitivă la testul pentru coronavirus.

Un tigru în vârstă de patru ani, numit Nadia, de la grădina zoologică din Bronx, New York, a fost depistat pozitiv pentru Covid-19 la începutul acestei săptămâni. Nadia, și alți șase tigri și lei care s-au îmbolnăvit, de asemenea, se crede că au fost infectați de un angajat al grădinii zoologice care încă nu prezenta simptome, au declarat cei de la grădina zoologică.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că motanul Larry este „absolut în regulă și își desfășoară viața în mod obișnuit”. La rândul său guvernul brianic susține că nu există dovezi că animalele de companie pot transmite coronavirus proprietarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here