Klaus Iohannis, după anunțul Rusiei privind Donețk și Lugansk: Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm această decizie

Sursa: Presidency.ro

Președintele României a postat un mesaj pe Twitter în seara zilei de luni, 21 februarie, legat de anunțul lui Vladimir Putin vizând recunoașterea independenței așa-numitelor republici Donețk și Lugansk, informează ziare.com.

România condamnă cu fermitate recunoașterea independenței regiunilor Donețk și Lugansk de către Rusia. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale. Susținem cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei”, a scris președintele României într-un mesaj în engleză.

 

 

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Lugansk, părți componente ale Ucrainei.

Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.

România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”.

Vladimir Putin a anunțat oficial că recunoaște independența așa-numitelor republici Donețk și Lugansk: „Cred că este necesar să iau decizia care trebuia luată, să recunosc imediat independența republicilor populare Donețk și Lugansk”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here