Klaus Iohannis motivează numirea procurorilor-șefi: Avizul CSM mi s-a părut parţial superficial

Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, referindu-se la numirile la conducerile Parchetului General şi DIICOT, în pofida avizului negativ al CSM, că propunerile ministrului Justiţiei i s-au părut corecte, în timp ce avizul CSM i s-a părut parţial superficial, precizând însă că a ţinut cont de acesta.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea şefilor Parchetului General, DNA şi DIICOT, Gabriela Scutea, Nicu Bologa şi Giorgiana Hossu, deşi pentru numirile la Parchet şi la DIICOT avizul CSM afost negativ. Numirile au fost făcute pentru un mandat de trei ani.

„Trei candidaţi care mi-au fost propuşi de ministrul Justiţiei după un proces de selecţie pe care l-am găsit foarte bine organizat, foarte transparent, foarte corect făcut, deja numărul foarte mare de candidaţi care s-au înscris la acele interviuri ne arată că a fost o competiţie deschisă. În fine, după ce propunerile dlui ministru au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM, care a avut păreri uşor diferite. Având în vedere că am avut pe de-o parte propunerile ministrului, pe care le-am găsit foarte bine elaborate, foarte bine motivate, şi pe de cealaltă parte avizul CSM-ului, care mi s-a părut, parţial, destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de domnul ministru Predoiu şi am numit pe cei trei candidaţi pe funcţie”, a explicat preşedintele.

Iohannis a spus că este foarte important de subliniat că s-a încheiat interimatul la marile Parchete.

„Pe de altă parte, m-am bucurat că selecţia organizată de dl ministru Predoiu a scos la iveală trei candidaţi pe care îi consider foarte buni şi mi-a făcut mare plăcere să îi numesc pe funcţie”, a adaugat președintele. 

Declarațiile completele ale președintelui Klaus Iohannis

Președintele României Klaus Iohannis a susținut, joi, la Bruxelles, declarații de presă înaintea participării la reuniunea extraordinară a Consiliului European:

Jurnalist: Domnule Președinte, în țară ați numit astăzi procurorii șefi la marile parchete. Puteți explica de ce nu ați ținut cont de avizele negative ale CSM în două dintre cazuri?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cu mare plăcere. Astăzi, înainte să plec spre Bruxelles, într-adevăr, am semnat decretele de numire pentru procuror general în persoana doamnei Scutea, procuror șef DIICOT în persoana doamnei Hosu și procuror șef la DNA în persoana domnului Bologa. Trei candidați care mi-au fost propuși de ministrul Justiției după un proces de selecție pe care l-am găsit foarte bine organizat, foarte transparent, foarte corect făcut și deja numărul foarte mare de candidați care s-au înscris la acele interviuri ne arată că a fost o competiție deschisă.

În fine, după ce propunerile domnului ministru au fost concretizate, ele au fost trimise la CSM care a avut păreri ușor diferite. Având în vedere că am avut, pe de o parte, propunerile ministrului, pe care le-am găsit foarte bine elaborate, foarte bine motivate și, pe de cealaltă parte, avizul CSM care mi s-a părut parțial destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de domnul ministru Predoiu și –am numit pe cei trei candidați în funcție.

Foarte important aici de subliniat că s-a încheiat interimatul la marile parchete. Se ajunsese deja la o perioadă foarte lungă de interimat care nu a permis procurorilor să-și facă treaba așa cum trebuie în toate situațiile. O conducere interimară întotdeauna are acest efect asupra unei instituții. Pe de altă parte, m-am bucurat că selecția organizată de domnul ministru Predoiu a scos la iveală trei candidați pe care îi consider foarte buni și mi-a făcut mare plăcere să îi numesc în funcție.

Jurnalist: Există totuși o recomandare a Comisiei Europene în raportul MCV să se țină cont de avizele negative. Nu vă temeți că aceste numiri…

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, există o recomandare care spune să se țină cont și pot să vă spun că am ținut cont, mi-am făcut timp, am citit și ce mi-a scris domnul ministru, foarte bine documentat, și ați văzut că și după avizul CSM a revenit cu completări, cu lămuriri, am citit și ce a scris CSM-ul.

Jurnalist: De ce vi s-a părut superficial avizul CSM?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vă rog să citiți avizele și o să vă dați seama imediat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here