La un pas de scandal diplomatic. Estonia prezintă scuze Finlandei după ce un ministru estonian s-a referit la noul premier finlandez ca fiind o „vânzătoare”

Foto: Sanna Marin

Estonia a prezentat scuze Finlandei, luni, după ce ministrul estonian de Interne a luat-o în derâdere pe Sanna Marin, noul premier finlandez, care la 34 de ani este cel mai tânăr şef de guvern din lume, referindu-se la ea ca fiind „o vânzătoare” şi punând sub semnul întrebării capacitatea acesteia de a conduce ţara, transmite News.ro, care citează Reuters.

Mart Helme, în vârstă de 70 de ani, ministru de Interne al Estoniei şi liderul partidului populist de extremă-dreapta Ekre, a ridiculizat-o duminică pe Sanna Marin şi guvernul acesteia, în care patru din cinci lideri de coaliţie au vârste de sub 35 de ani.

„Acum vedem cum o vânzătoare a devenit prim-minustru şi alţi activişti din stradă şi persoane needucate au intrat în cabinet”, a afirmat Helme într-o emisiune la radio a partidului său.

Comentariile făcute de Helme au determinat opoziţia să îi ceară demisia, în timp ce preşedintele estonian Kersti Kaljulaid i-a solicitat omologului său finlandez Sauli Niinisto să transmită scuzele sale premierului Marin şi guvernului.

„O casieră poate deveni prim-ministru”

Social-democrata Marin, care a vorbit despre faptul că a crescut într-o familie defavorizată, a fost casieră înainte de a studia la universitate şi de a deveni politiciană.

„Sunt extrem de mândră de Finlanda. Aici, un copil dintr-o familie săracă poate să se educe şi să îşi atingă obiectivele. O casieră poate deveni prim-ministru”, a scris Marin pe Twitter.

Helme, fost ambasador al Estoniei în Rusia, este cunoscut pentru declaraţiile sale vocale care îl pun într-o situaţie jenantă pe premierul Juri Ratas şi partidul său de centru, partenerul de coaliţie al Ekre.

Ekre a fost acceptat pentru prima oară în coaliţia de guvernare în luna aprilie, după ce Ratas a pierdut alegerile parlamentare, dar a încheiat un acord cu Ekre pentru a rămâne la putere.

Liderul opoziţiei din Estonia, Kaja Kallas, a declarat luni că opoziţia va organiza un vot de neâncredere în Parlament, dacă Helme nu va demisiona în urma comentariilor despre noii lideri din Finlanda. Tentativele precedente au eşuat.

„Ministrul de Interne a jignit guvernul finlandez şi l-a atacat personal pe premierul nou- numit”, a afirmat Kallas într-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here