Iohannis merge pe anticipate. Al doilea premier desemnat va fi un ministru din cabinetul Orban. Care sunt calculele președintelui

Inquam Photos / George Calin

Prședintele Klaus Ioahnnis și PNL vor continua să joace cartea anticipatelor, după cum au indicat deja în toate mesajele publice pe care le-au dat după decizia CCR de marți. Potrivit surselor Universul.net, președintele nu îl va desemna, însă, ca premier pe Ludovic Orban, ci pe unul dintre miniștrii din cabinetul său.

Calculul președintelui este să nu escaladeze conflictul cu Curtea Constituțională și să nu transmită opiniei publice că își dorește prelungirea crizei politice, mai ales în contextul tensionat actual generat de contagiunea cu coronavirus.

Prin nominalizarea unui alt premier, Klaus Iohannis mai obține ceva. Dă șah PSD. Indiferent ce argumente ar invoca social democrații pentru a nu vota noul executiv, le va fi greu să scape de acuzația că ei sunt cu adevărat cei care își doresc prelungirea blocajului politic. Pe de altă parte, în cazul în care, pentru a evita anticipatele, vor vota noul cabinet propus, vor avea o problemă și mai mare să justifice în fața propriului electorat de ce au dat jos guvernul Orban, în condițiile în care acum ar susține un executiv identic, poate și cu Ludovic Orban ca vicepremier, sau aproape identic.

La ieșirea de la consultările de la Cotroceni, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a confirmat că intenția președintelui este de a numi un premier care să propună un guvern PNL. „Am luat act de dorinţa preşedintelui şi a PNL de a prelungi această criză. Data trecută am venit cu o soluţie concretă de a opri criza politică. Azi ne-am exprimat disponibilitatea de a vota un guvern de specialişti sau un guvern de uniune naţională. (…) Nu vom vota niciun fel de guvern minoritar al PNL. Când vorbești cu președintele te iei după discuții, nu după senzații. Nu am avut discuții despre alegeri anticipate cu președintele României. Dacă s-ar fi luat act de propunerea și majoritatea făcute de PSD și PRO România, nu am mai fi avut criza actuală. Președintele a decis să prelungească criza”, a declarat Iohannis.

Miercuri, Ludovic Orban a anunțat că va susţine ”decizia care va rezulta în urma consultării preşedintelui cu PNL şi cu celelalte partide. Avem încredere în preşedintele Iohannis.”

Cel mai probabil, opțiunea lui Klaus Iohannis se va îndrepta către unul dintre miniștrii tehnocrați – Bogdan Aurescu, Cătălin Predoiu sau Nicolae Ciucă. Această nouă desemnare va fi considerată a doua, urmând să fie parcursă întreaga procedură parlamentară, de avizare, apoi vot.

În cazul respingerii de către Parlament a celui de-al doilea premier desemnat de către șeful statului, se va ajunge practic la a treia încercare, ocazie cu care nu este exclus ca Ludovic Orban să reintre în joc, printr-o nouă desemnare de către Klaus Iohannis.

Context

Europarlamentarul liberal, Rareș Bogdan, semnala, tot miercuri, că partidul merge Cotroceni cu mandatul Ludovic Orban pentru funcţia de premier, acesta din urmă fiind votat de Consiliul Naţional al formaţiunii. Rareș Bogdan intruducea însă și o nuanță: „Sigur că preşedintele României, în care avem totală încredere, are construiţi la rândul său nişte paşi. Vom vedea care sunt paşii aceştia. Dacă nu va fi Ludovic Orban, va fi un om din interior”.

Marți seară, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Diana Morar, vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj a PNL, considera că președintele Klaus Iohannis îl poate încă nominaliza din nou pe Ludovic Orban în funcția de premier, în ciuda deciziei CCR de luni. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Morar expunea cei 10 pași pe care Iohannis și liberalii îi pot face în direcția anticipatelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here