Le Figaro: De ce apare un al cincilea val în Franța dacă marea majoritate a populației este vaccinată?

90% dintre cei cu vârsta de peste 12 ani au primit deja două doze de vaccin în Franța. O acoperire prin vaccinare excepțională care ar fi trebuit să prefigureze o iarnă liniștită. Dar nu este cazul, scrie Le Figaro.

Trebuia să fie biletul pentru întoarcerea la viețile noastre de odinioară, promisiunea de a obține imunitatea de grup … Dar, la aproape un an de la lansarea campaniei de vaccinare, trebuie să facem față faptelor: încă nu am ieșit complet din pădure. După o vară relativ liniștită pe frontul epidemiei, un nou val – al cincilea în Franța – copleșește treptat Europa. Un val care, potrivit președintelui Consiliului Științific, Jean-François Delfraissy, va avea un „ impact semnificativ ” până la sfârșitul anului.

Franța se confruntă acum cu un al cincilea val epidemic de Covid, a declarat ministrul Sănătății, Olivier Véran, marți (23 noiembrie).

Au existat în medie 18.520 de cazuri noi în fiecare zi, în țară, în ultima săptămână, o creștere de 81% față de săptămâna precedentă. Pe 26 noiembrie au fost raportate 32.591 de cazuri noi.

Crește, de asemenea, numărul internărilor în spitale și în secțiile de terapie intensivă, precum și al deceselor legate de Covid.

Jean-François Delfraissy, președintele Consiliului științific, cel care consiliază guvernul în probleme legate de Covid, a declarat că acest al cincilea val va avea un „impact important” de acum până la sfârșitul anului.

Asta în ciuda faptului că, în Franța, 90% dintre persoanele cu vârsta de 12 ani și peste sunt complet vaccinate. Din întreaga populație, 75,2% dintre oameni sunt complet vaccinați .

Atunci de ce se confruntă Franța cu un al cincilea val de Covid, cu rate atât de mari de vaccinare?

*O tulpină mai contagioasă de Covid

Profesorul Michel Cogné, imunolog la Universitatea din Rennes și Rennes CHU (spitalul didactic), a spus că acest lucru este provocat în parte și de faptul că o variantă mai contagioasă a Covid este acum dominantă în Franța.

„Trebuie să țineți cont de faptul că am fost vaccinați împotriva virusului (tulpinii – n.r.) inițial, în timp ce acum ne confruntăm cu varianta Delta, care este mult mai contagioasă”, a spus el pentru Le Figaro.

Dr Claude-Agnès Reynaud, imunolog și director de cercetare la Institutul Național Francez pentru Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm), a spus că varianta Delta poate afecta, de asemenea, ratele de eficacitate a vaccinului.

„Vaccinurile cu ARN mesager (Pfizer și Moderna), care au avut rate de eficacitate de peste 90% pe virusul (tulpina – n.r.) original, sunt cel mai probabil oarecum mai puțin eficiente pe varianta Delta”, a spus ea.

*Protecția împotriva vaccinării scade în timp

Pe lângă aceasta, acum este bine cunoscut faptul că, în anumite categorii demografice, eficacitatea vaccinurilor scade în timp.

După aproximativ șase luni de la primele două doze, o parte din populație începe să fie mai puțin bine protejată”, a spus dr. Marie-Paule Kieny, virolog și președinte al comitetului francez pentru vaccinul Covid-19.

Cu toate acestea, protecția împotriva formelor severe este încă foarte bună la persoanele sub 65 de ani, după șase luni.”

În Franța, aproape 11 milioane de persoane au fost complet vaccinate în urmă cu mai bine de șase luni, în principal persoane în vârstă și/sau vulnerabile.

Franța a administrat puțin peste 5,5 milioane de injecții de rapel (doza booster – n.r.).

De vină este, de asemenea, și faptul că unii oameni răspund slab la vaccin de la început și există o mare variabilitate individuală în ceea ce privește răspunsul imun, a spus dr. Reynaud.

„La aceasta se adaugă și faptul că aproximativ 10% dintre oamenii din Franța nu au fost vaccinați deloc. Toate acestea înseamnă că virusul are încă un rezervor mare în care să circule.”

*Vremea friguroasă

Un alt element este vremea. Odată cu apropierea iernii cu pași repezi, temperaturile scad în toată țara. Acest lucru poate crea un mediu mai bun pentru ca virusul să circule, oamenii stau mai mult în interior și nu aerisesc încăperile la fel de des.

Există, de asemenea, acum mult mai puține măsuri legate de Covid-ul în vigoare decât erau în aceeași perioadă a anului trecut, cu locații precum restaurante și cinematografe încă deschise – deși numai pentru persoanele care au permis de sănătate.

*Cum este acest val în comparație cu anul trecut?

Pe 23 noiembrie 2020, erau 31.500 de persoane spitalizate din cauza Covid, față de aproximativ 8.500 astăzi, a informat Le Figaro.

De asemenea, au fost 4.400 în ATI anul trecut din cauza Covid, față de 1.450 în prezent.

*Situația din alte țări

„Severitatea acestui val depinde strict de rata de vaccinare a țărilor”, a spus dr. Reynaud.

„Franța merge bine, Regatul Unit puțin mai puțin bine, din cauza a doi factori: sunt puțin mai puțin vaccinați (80,3% dintre cei peste 12 ani) și au folosit în mare parte vaccinul AstraZeneca, care este puțin mai puțin eficient.

În ceea ce privește Europa de Est, este destul de dramatic”, a spus ea.

În țări precum Bulgaria, Croația, România și Serbia ratele de vaccinare variază între aproximativ 30 și 50% din populație.

*Situația ar fi mai gravă fără vaccinuri

Profesorul Cogné a spus că dacă nu ar fi vaccinuri, „am fi în mijlocul unui tsunami”.

„Țara asta ar fi la pământ”, a spus el.

Colegul său, profesorul Jean-Marc Tadié, a spus că numărul de pacienți din ATI este încă gestionabil.

„Este adevărat că ni se umplu secțiile, dar deocamdată rămâne limitată. Și pacienții pe care îi primim în prezent sunt în mare parte nevaccinați”, a spus el.

Dr Kieny, președintele comitetului francez pentru vaccinul Covid-19, a declarat că numărul de spitalizări și decese nu seamănă deloc cu cel de anul trecut.

„Obiectivul principal al vaccinurilor, care este de a proteja împotriva formelor severe de boală, rămâne îndeplinit”, a spus ea.

*Doze de rapel

Franța urmează să-și extindă campania de rapel pentru a include toate persoanele în vârstă de 50 de ani și peste, de la începutul lunii decembrie. (…)

Dr. Reynaud a spus că necesitatea vaccinurilor de rapel este un fapt științific.

„Este normal ca imunitatea să scadă cu un program de vaccinare cu două doze strâns distanțat, așa cum s-a făcut cu vaccinurile cu ARN mesager (Pfizer și Moderna)”.

„Cu cât distanțați mai mult dozele, cu atât vaccinarea este mai eficientă. S-a făcut însă alegerea de a nu lăsa oamenii neprotejați luni de zile și de a administra dozele la doar câteva săptămâni.

„În realitate, primele două injecții pe care le-am primit au fost o vaccinare primară. A treia doză este în cele din urmă o a doua doză”, a spus ea.

*A trăi cu Covid

Acest lucru ridică întrebarea dacă oamenii vor trebui să se vaccineze împotriva Covid la fiecare șase luni, ceea ce Dr Kieny speră că nu este cazul.

Nivelul de imunitate atins după o vaccinare de rapel este mai mare decât după imunizarea primară. Se speră că această imunitate va dura mai mult”, a spus ea.

Ea a spus, totuși, că unele persoane, cum ar fi persoanele în vârstă și vulnerabili, ar putea fi revaccinate în mod regulat, ca în cazul vaccinului antigripal.

Nimeni nu crede că este posibil să împiedicăm acest virus să mai circule”, a spus ea.

Pe de altă parte, sperăm că putem ajunge într-o situație în care nocivitatea acestui virus va fi extrem de mică prin protejarea celor mai vulnerabili prin vaccinare.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here