Liderii Finlandei declară că țara trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin şi-au anunţat sprijinul pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, afirmând că ”Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, potrivit unui comunicat comun, emis joi, citat de CNN, potrivit News.ro.

”În această primăvară, a avut loc o discuţie importantă cu privire la posibila aderare a Finlandei la NATO”, au declarat preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, şi premierul Sanna Marin.

”A fost nevoie de timp pentru a lăsa Parlamentul şi întreaga societate să îşi stabilească poziţiile cu privire la acest subiect. A fost nevoie de timp pentru a stabili contacte internaţionale strânse cu NATO şi ţările sale membre, precum şi cu Suedia. Am dorit să acordăm discuţiei intervalul de timp necesar”, au mai subliniat cei doi oficiali finlandezi.

Liderii finlandezi au declarat că ”momentul de luare a deciziilor este aproape”, iar Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO.

”Aderarea la NATO ar consolida securitatea Finlandei. Ca membră a NATO, Finlanda ar întări întreaga alianţă de apărare”, au mai argumentat ei.

”Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au adăugat liderii finlandezi, menţionând că paşii la nivel naţional necesari pentru luarea acestei decizi vor luaţi rapid, în termen de câteva zile.

Astfel, statul nordic, care împarte o graniţă de 1.300 kilometri cu Rusia, e cu un pas mai aproape de a se alătura alianţei militare conduse de State Unite.

De la invazia rusă a Ucrainei în luna februarie, sprijinul public pentru aderarea la NATO a crescut de la aproximativ 30% la aproape 80%.

Odată ce Parlamentul aprobă ideea, în principiu, şi orice alte obstacole legislative interne sunt eliminate, NATO urmează să invite Finlanda să negocieze aderarea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here