Liderii religioși ai lumii se roagă împreună pentru pace la Roma, alături de Papa Francisc

Momente istorice, marți, la Roma. Papa Francisc participă în seara de marți, 20 octombrie 2020, la întâlnirea internațională de rugăciune pentru pace ”Nimeni nu se salvează de unul singur – Pace și fraternitate”, organizată în centrul istoric al Romei de Comunitatea Sfântul Egidiu. Rugăciunea pentru pace are loc într-una dintre cele mai vechi bazilici din oraș alături de reprezentanţii marilor religii ale lumii și de președintele Italiei, în Piaţa Capitoliului.

Papa Francisc și patriarhul ortodox Bartolomeu, dar și alți liderii creștini, iudaici, budiști și musulmani s-au rugat împreună și au lansat Apelul pentru Pace 2020.

Deviza evenimentului a fost „Nimeni nu se salvează singur. Pace și Fraternitate” și, potrivit Vaticanului, vine într-un moment de grea încercare pentru omenire. Pe lângă pandemia de coronavirus care afectează tot mai puternic diverse regiuni de pe glob, au loc războaie interminabile, ca acelea din Siria și Yemen, dar și conflicte reaprinse cu deosebită violență, cum este cazul celui din Nagorno-Karabagh.

Liderii religioşi s-au rugat în diferite lăcaşuri marţi după-amiază. La Bazilica Santa Maria din Aracoeli au fost prezenţi Papa şi ceilalţi creştini, alături de patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, şi de reprezentanţi ai diferitelor biserici ortodoxe şi protestante.

Cultul mozaic a fost reprezentat de Haim Korsia, marele rabin al Franţei, care a participat la o slujbă la Marea Sinagogă din Roma.

Islamul l-a avut ca reprezentant pe Mohamed Abdelsalam Abdellatif, secretarul general musulman al Comitetului superior al fraternităţii musulmane, iar budismul pe Shoten Minegishi.

După rugăciunea simultană, care a durat aproximativ o oră, cu toţii s-au reunit în prezenţa preşedintelui Italiei, Sergio Mattarella, în Piaţa Campidoglio, unde a avut loc o nouă ceremonie.

Întâlnirea internaţională de rugăciune pentru pace între marile religii ale lumii este urmată de proclamarea Apelului pentru pace din 2020 şi de aprinderea Candelabrului păcii.

Victimele războaielor și ale pandemiei au fost comemorate printr-un minut de reculegere.

Manifestarea a fost restricționată în ceea ce privește numărul de participanți, fiind organizată în așa fel încât să se reducă la minimum riscul infectării cu noul coronavirus, ținând cont că Italia este una din țările cel mai grav afectate de pandemia de Covid-19.

Sursa: vaticannews.va

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here