Lucian Boia, decorat de Ungaria pentru „îmbunătățirea relațiilor româno-maghiare”

sursa: Wikimedia Commons / Rafał Komorowski

Ungaria a anunțat de mai mulți ani că va face din 2020 Anul Trianon, nume de cod pentru o vastă campanie diplomatică și mediatică de blamare a tratatului care a recunoscut unirea Transilvaniei cu România, semnat în 1920. MAE român a condamnat deja drept revizionism istoric o declarație a Parlamentului Ungariei prin care tratatul de la Trianon este considerat o „tragedie” care a cauzat „probleme politice, economice, juridice şi psihologice create de acest tratat de pace, nerezolvate până în prezent”.

În acest context, istoricul Lucian Boia a primit Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei. Agenția de presă de stat MTI a Ungariei, un oficios al lui Viktor Orban, îl descrie astfel pe istoric:

„Distincţia a fost înmânată omului de ştiinţă cunoscut pentru cărţile sale demolatoare de tabuuri şi de mituri, de către ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Botond Zákonyi, în cadrul unei festivităţi în cerc restrâns organizat, marţi, la Ambasada Ungariei din Bucureşti.

Istoricul care nu o dată s-a opus concepţiei oficiale române despre istorie, oglindită în manualele şcolare, şi astfel a devenit deseori ţinta naţionaliştilor români, a declarat presei ungare că a fost surprins de distincţia primită de la statul ungar, dar o primeşte cu plăcere; ştia că lucrările sale sunt citite şi în maghiară, dar nu şi-a închipuit că se bucură de o asemenea popularitate.” a notat MTI într-un articol în română.

Între decorare și demersurile Ungariei de blamare a Tratatului de la Trianon este o legătură clară, cum agenția de presă maghiară notează.

„Întrebat fiind că această distincţie îi este înmânată în anul centenar al Tratatului de pace de la Trianon, când pe ordinea de zi a parlamentului român se află un proiect de lege care vrea să decreteze zi de sărbătoare data de 4 iunie, pe care Ungaria o consideră ca ziua celei mai mari nedreptăţi din istorie, Lucian Boia a răspuns că nu ştie despre această iniţiativă, dar crede că românii ar trebui să accepte şi să respecte faptul că Trianon reprezintă o traumă majoră pentru Ungaria şi pentru naţiunea ungară.”

Lucian Boia a fost lăudat și de ambasadorul Ungariei la București. „Lucian Boia nu rescrie istoria în cărţile sale eseistice care au iscat controverse mai mult sau mai puţin violente, ci el o regândeşte, punând evenimentele istorice într-o altă lumină. Nu are o semnificaţie deosebită faptul că Boia a primit distincţia statului ungar în anul centenar al Trianonului, deoarece ea ar fi actuală şi anul viitor, aşa cum ar fi fost de actualitate şi anul trecut, în acest an însă se condensează această aglomeraţie de probleme care poartă de obicei numele de “trauma Trianonului”, iar problemele maghiarilor sunt foarte bine “atenuate” de lucrările lui Boia” a spus Botond Zákonyi potrivit MTI.

Lucian Boia a îndemnat România și Ungaria să-și rezolve diferendele istorice așa cum au făcut-o Franța și Germania. „Din păcate, istoria nu este ştiinţa adevărului absolut, ci o interpretare ulterioară a unei realităţi petrecute, influenţată de perspectiva, de cultura, de ideologia autorului său”

El a adăugat că nu consideră de bun augur faptul că în Europa există atât de multe interpretări ale istoriei.

„Istoricii români şi unguri ar trebui să ajungă la o înţelegere cel puţin în chestiuni esenţiale, pentru a elabora o istorie, chiar dacă nu oficială, cel puţin conformă principiilor europene. Eu am scris istoria pe care am crezut-o de cuviinţă, am
scris-o onest, am încercat să interpretez lucrurile ferindu-mă cât mai mult de ideologii şi mai ales de naţionalismul extrem care a făcut atâta rău. Acesta e demersul meu. Aş vrea să pot să schimb lumea, s-o fac mai bună, mai dreaptă, dar nu am asemenea forţe”, a
conchis istoricul român.

1 COMENTARIU

  1. un nenorocit de agent sovietic-rus vechi , KGB .. pana in prezent FSB .. ce promoveaza ideologia ruso-bolsevica …privind moldovenismul , cu grave repercusiuni UNIONISMULUI !!!.. O LICHEA MERCENARA ..bolsevico-maghiara !!!..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here