Lukaşenko: Nu va exista o mobilizare în Belarus

După ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru consolidarea trupelor care participă la ”operaţiunea militară specială” împotriva Ucrainei, omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko a exclus vineri o mobilizare în Belarus şi a asigurat că Minskul nu intenţionează ”să participe la războaie”, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.ro.

”Nu va exista nicio mobilizare. Este o minciună”, a spus Lukaşenko, potrivit canalului proguvernamental de Telegram Pul Pervogo. ”Vom lupta numai atunci când va trebui să ne apărăm casa noastră şi pământul nostru”, a promis liderul belarus.

Acesta a spus de mai multe ori în trecut că ţara sa nu se va implica în războiul ruso-ucrainean. Totuşi, la începutul invaziei ruse el i-a permis preşedintelui Putin să lanseze de pe teritoriul Belarusului ofensiva în direcţia capitalei ucrainene Kiev, zonă de unde între timp trupele ruse s-au retras pentru a se axa pe estul şi sudul Ucrainei.

De asemenea, potrivit unor mass-media, forţele de securitate belaruse ar fi primit ordine verbale de a identifica cetăţenii ruşi ce se ascund în Belarus pentru a se sustrage mobilizării parţiale ordonate de Putin.

Lukaşenko neagă că ar avea planuri de a ataca Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here