„Lupte violente” pe frontul din Nagorno-Karabah. Peste 50 de militari uciși într-o singură zi

Sursa: wsws.org

Regiunea Nagorno-Karabah a anunţat sâmbătă că alţi 51 de militari au fost ucişi în luptele cu Azerbaidjanul, aceasta fiind o creştere puternică a numărului deceselor produse în luptele intense din ultima săptămână, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Araik Harutiunian, preşedintele enclavei armene din Azerbaidjan, a declarat mai devreme că s-a deplasat pentru a se alătura forţelor sale din  prima linie.

Ministrul armean al Apărării a declarat că „lupte violente” au avut loc sâmbătă pe linia frontului din Nagorno-Karabah, unde soldaţii din acest teritoriu separatist „au reuşit să oprească atacul la scară largă” al armatei din Azerbaidjan.

Armenia a anunţat că se va folosi ”de toate mijloacele” pentru a-i proteja pe etnicii armeni de atacul Azerbaidjanului, care a anunţat că forţele sale câștigă teren în luptele din enclavă.

Ignorând încercarea franceză de mediere, părţile opuse s-au lovit reciproc cu rachete şi pentru a şaptea zi, în cea mai recentă confruntare dintr-un conflict vechi de zeci de ani care ameninţă să atragă în Rusia şi Turcia.

Numărul morţilor a crescut la cel puţin 230 în luptele în Nagorno-Karabah.

Fiecare parte a afirmat că a distrus sute de tancuri ale adversarului. Partea azeră a pretins că a câştigat, iar preşedintele Ilham Aliyev a trimis felicitări unui comandant militar pentru capturarea unui sat din Karabah.

”Astăzi armata azeră a ridicat steagul Azerbaidjanului la Madagiz. Madagiz este al nostru”, a declarat Aliev pe reţelele de socializare. Nu a fost posibilă verificarea independentă a situaţiei de pe teren.

Un oficial al ministerului armean al apărării, Artsrun Hovhannisyan, a declarat că situaţia se schimbă frecvent. ”Într-un război atât de mare, astfel de schimbări sunt naturale. Putem lua o poziţie, apoi o putem părăsi într-o oră ”, a spus el reporterilor.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan le-a spus compatrioţilor săi într-o mesaj televizat că lupta pe a fost intensă tot frontul.

„În prezent, avem pierderi umane semnificative, atât militare, cât şi civile, cantităţi mari de echipament militar nu mai sunt utilizabile, dar adversarul încă nu a reuşit să-şi rezolve niciuna dintre problemele strategice”, a spus el.

Forţele armate ale Armeniei s-au reţinut până acum să se implice în război alături de forţele din Nagorno-Karabah. Dar Pashinian a descris conflictul ca pe o luptă naţională şi l-a comparat cu războiul ţării cu Turcia otomană de la începutul secolului al XX-lea.

Regiunea Nagorno-Karabah, în majoritate locuită de armeni, s-a desprins de Azerbaidjan, antrenând la începutul anilor 1990 un război care a făcut 30.000 de morţi. De atunci, frontul este aproape îngheţat în ciuda atacurilor regulate, niciun tratat de pace nu a fost semnat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here