Maia Morgenstern, jignită de oameni de cultură: „M-a lovit o scârbă fără margini”/ Reacții

Foto: INQUAM/Virgil Simionescu

Actriţa Maia Morgenstern s-a declarat şocată că la o întâlnire cu directori de teatre şi autorităţi a fost ţinta unei remarci rasiste care a fost considerată doar o glumă, transmite News.ro.

„Sunt felul de om care reacţionează post traumatic. Ce-o mai fi însemnând şi asta. Ce vreau să spun este că paralizez în momentul şocului. O fi bine, o fi rău… cine mai ştie? Concret, am fost invitată oficial la o întrunire pentru directori de teatre şi instituţii publice de cultură, sub genericul „Vocea teatrului licean bucureştean”. Lucru mare, oficiali. Chestiuni importante la ordinea zilei. Ajung cu câteva minute mai devreme. Directori, consilieri, reprezentanţi: autorităţile. Păşesc zâmbitoare către colegii mai mari, să-i salut, să le dau bineţe. Şi iată ce-mi aud urechile: „Hai s-o facem aşa, jid…” – ooops, eu n-am voie să scriu cuvântul acela (că-mi şterge Facebook postarea), este permisă doar pronunţarea… Am încremenit. Ce-aţi spus? Răspunsul a venit promt, relaxat: „Hai, nu te mai supăra. Am spus aşa în glumă…”. 

„Nu, nu pot să nu mă supăr! Nu când îl pronunţă oameni de cultură. Nu când este pronunţat într-un cadru oficial. Şi nimeni n-a părut deranjat. În afară de mine, căci am ajuns, normal, să mă simt eu deplasată că m-a lovit o scîrbă fără margini. Nu. Nu accept! E grav. E urât. Sunt rănită. Tremur”, a scris actriţa pe reţeaua de socializare.

Regizorul Victor Ioan Frunză şi-a arătat solidaritatea şi a scris: „Doamna Maia Morgenstern a fost azi victima unei ofense rasiste inacceptabile. Îi transmit artistei solidaritatea mea şi compasiunea mea afectuoasă şi vă îndemn şi pe voi să faceţi la fel. E mare nevoie!”. 

Marius Manole a adăugat: „Sunt alături. Nu am toleranţă pentru nicio formă de rasism”.

Oana Pellea: „Subscriu din toată inima! Orice atitudine rasistă, orice jignire rasistă, orice manifestare rasistă este absolut de neacceptat şi de condamnat!”. 

Regizorul Laurenţiu Damian: „Maia! De ce nu îţi aminteşti tu replica lui Pintilie din Clopotele…:deschide ochii, inchide ochii, nu le răspunde, lasă-i să moară proşti!!”. 

Regizorul Mircea Cornişteanu: „Oricine ar fi fost cel care ţi s-a adresat aşa, merită o flegmă între ochi şi numeroase şuturi în cur şi-n partea opusă, împreună cu bogate expresii neaoşe legate de rude decedate sau în viaţă, precum şi urări de trecere pe roşu, noaptea, când un şofer beat confundă frâna cu acceleraţia. Eu atâta am avut de zis!”. 

„Şi de asta vă iubesc. Pentru cum sunteţi, pentru cum v-ar plăcea să fie lumea, pentru tot ceea ce ne cereţi prin mărturisirile pe care le faceţi public. Mai e puţin până când şi o crimă va fi încadrată la “glumă”. O naţie de laşi şi bădărani. În loc să spui public “îmi pare rău”, “iertare” te scoţi cu “a fost o glumă”. Singura soluţie e cea pe care o faceţi. Să nu lăsaţi în tăcere”, a scris Chris-Simion Mercurian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here