Măsurile de restricție care au creat un val de panică în Turcia. Erdogan a refuzat demisia ministrului de Interne

Foto: Suleyman Soylu/ Facebook

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a refuzat duminică demisia ministrului său de interne care a dorit să îşi asume responsabilitatea eşecului măsurilor de izolare anunţate prin surprindere în încercarea de opri răspândirea pandemiei de COVID-19, scrie Agerpres, care citează AFP.

„Demisia ministrului nostru de interne nu a fost acceptată. El va continua să îşi îndeplinească funcţia”, a declarat preşedinţia turcă.

Vineri seară, Ministerul de Interne, sub conducerea lui Süleyman Soylu, a luat prin suprindere milioane de turci anunţând intrarea în vigoare două ore mai târziu a interdicţiei de părăsire a domiciliului timp de 48 de ore în cele mai mari 30 de oraşe din ţară.

Acest anunţ de ultim moment a făcut ca, în special la Istanbul, mii de turci în panică să se precipite în magazine pentru a face provizii, fără a ţine cont de regulile de distanţare socială.

Numeroşi opozanţi şi internauţi au criticat ulterior guvernul pentru modul în care a fost pusă în aplicare izolarea populaţiei, acuzând autorităţile că periclitat viaţa a mii de persoane.

Exprimându-se după scenele de haos de vineri seară, Süleyman Soylu a subliniat că măsura de izolare s-a derulat în cadrul „instrucţiunilor preşedintelui nostru”, Recep Tayyip Erdogan.

Duminică, Süleyman Soylu şi-a asumat însă „întreaga responsabilitate pentru punerea în aplicare a acestei măsuri”.

Circa 57.000 de persoane au fost infectate şi aproximativ 1.200 au murit, potrivit ultimului bilanţ prezentat duminică de Ministerul Sănătăţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here