Medicamentul lui Erdogan nu funcționează. Înaintea alegerilor, economia Turciei se află în criză de timp

Sursa: Facebook

Cu lira în jos cu 80%, medicamentul lui Recep Tayyip Erdogan nu funcționează, notează The Economist

<< Vizitatorii din Turcia sunt adesea surprinși să descopere că, într-o țară care se presupune că este măcinată de probleme economice, restaurantele, cel puțin în orașele mari, sunt deseori pline de clienți. Dar aparențele sunt înșelătoare. Un mare motiv al agitației este acela că turcii din clasa de mijloc ar prefera să-și cheltuiască veniturile astăzi decât să se uite la cum inflația, măsurată oficial la 55%, dar se crede că ar fi mult mai mare, le arde economiile mâine.

Scăzând ratele dobânzilor, chiar și în fața prețurilor galopante, și permițând astfel lirei să se prăbușească, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a sperat să crească într-un mod accelerat economia țării, reducând exporturile și încurajând producția internă. Combinația de politici, refăcută drept „noul program economic” al Turciei, ar reduce inflația la o singură cifră înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an, a promis ministrul său de Finanțe. Lucrurile nu au decurs exact conform planului.

Importurile, acum mult mai scumpe, dar necesare, au redus exporturile, ceea ce a determinat ca Turcia să aibă cel mai mare deficit de cont curent din ultimele patru decenii. Este posibil ca inflația să fi scăzut de la un maxim de 85% anul trecut, datorită mai puțin politicilor guvernamentale cât efectelor de bază, dar este pe mai departe cea mai ridicată din OCDE. Creșterea economică continuă, dar asta se datorează mai puțin exporturilor cât unei creșteri nesustenabile a consumului. Modelul economic al lui Erdogan pare să-și fi urmat cursul.

Starea proastă a economiei, agravată de impactul cutremurelor care au ucis peste 50.000 de oameni în sudul țării, la începutul lunii februarie, a întunecat perspectivele electorale ale lui Erdogan. Sondajele de opinie arată acum că liderul Turciei se află în urma candidatului comun al opoziției la funcția de președinte, Kemal Kilicdaroglu, cu patru sau mai multe puncte. Pentru un lider autoritar om puternic populist care se bucură de avantajele unei prese servile și de control asupra instituțiilor țării, acest deficit este este insurmontabil. Dar este cea mai mare problemă cu care s-a confruntat Erdogan înaintea oricăror alegeri majore.

Nu este clar cum plănuiește să iasă din această situație. Alegerile sunt programate pentru 14 mai, iar dacă niciun candidat nu obține majoritatea absolută în competiția prezidențială, va mai avea loc un tur de scrutin pe 28 mai. Și deși tind să se întâmple mai multe în Turcia în două luni decât în majoritatea altor țări în doi ani, Erdogan pare să rămână fără idei, mai ales în ceea ce privește economia. Simțind o șansă istorică, opoziția își închide listele. Pe 22 martie, principalul partid kurd al țării a declarat că nu își va prezenta propriul candidat la președinție, așa cum era de așteptat cu frică, sugerând că îl va susține pe Kilicdaroglu și că va evita împărțirea votului opoziției.

Deocamdată, Erdogan semnalează, cel puțin lumii din afară, dorința de a conduce. Pe 17 martie, el a susținut cererea Finlandei de a intra în NATO, pe care o blocase încă de anul trecut (Suedia, o altă speranță NATO, pe care Turcia o acuză că găzduiește militanți kurzi, rămâne într-o situație dificilă). Turcia a interzis, de asemenea, tranzitul către Rusia, pe teritoriul său, a mărfurilor supuse sancțiunilor, o mare sursă de fricțiune cu aliații Turciei din NATO. Mai recent, Erdogan i-a cerut lui Mehmet Simsek, unul dintre arhitecții boom-ului Turciei de la începutul anilor 2000, să se alăture echipei sale. Simsek, care în 2018 a fost înlocuit din funcția de țar al economiei de către ginerele lui Erdogan, a refuzat.

Cutremurele de luna trecută, care au distrus orașe și localități întregi din sudul Turciei, provocând strămutarea a aproximativ 3,3 milioane de oameni, ar putea fi un motiv pentru schimbarea tonului. Se așteaptă ca reconstrucția să coste peste 100 de miliarde de dolari, estimează guvernul. Întrucât o mare parte din acești bani va trebui să vină din țările occidentale, Erdogan are toate motivele să-și dorească să îmbunătățească relațiile cu investitorii și aliații străini.

Răspunsul extrem de întârziat al guvernului la cutremure a afectat sprijinul pentru Erdogan și partidul său, Justiție și Dezvoltare (AKP). Dar amploarea tragediei a transformat și ceea ce ar fi fost până acum o campanie electorală zgomotoasă și agresivă într-o chestie mai sumbră. Acest lucru vine ca un avantaj pentru opoziție. Erdogan s-a obișnuit să facă campanie în calitate de președinte pe timp de război, invocând amenințări la adresa securității naționale, cum ar fi o tentativă violentă de lovitură de stat în 2016, pentru a-și acuza oponenții de trădare și guvernele și finanțatorii occidentali de conspirație împotriva Turciei. Cu imaginile cutremurului și ale echipelor străine și turcești care lucrează cot la cot pentru a salva supraviețuitorii, proaspete în mintea majorității alegătorilor, ar putea fi mai puțin loc pentru o astfel de campanie.

Cu toate acestea, presupunând că riscul de a pierde puterea devine mai pronunțat, Erdogan poate începe să revină la personajul tipic. O opțiune ar putea fi o nouă confruntare cu Grecia în privința granițelor maritime, spune Selim Koru, analist la Fundația de Cercetare a Politicii Economice din Turcia. Alegerile din Grecia, așteptate tot în mai, fac mai probabil riscul unei confruntări, în cel mai bun caz a cuvintelor și în cel mai rău caz a armelor. Politica internă poate prevala în fața calmului. „Nu sunt sigur că acești tipi vor pleca în liniște”, spune Koru, referindu-se la Erdogan și la cercul său.

Când vine vorba de economie, opțiunile liderului turc sunt mai limitate. În ultimele trei luni, guvernul a majorat salariul minim cu 55%, a dublat pensia de bază și a adoptat o lege care face ca milioane de turci să fie eligibili pentru pensionare anticipată. Erdogan ar putea anunța noi ajutoare în timpul lunii sfinte a Ramadanului, care a început pe 23 martie. Cea mai bună speranță a lui, însă, este că economia, care a crescut cu 5,6% anul trecut, în mare parte datorită împrumuturilor ridicol de ieftine și a creșterii cererii consumatorilor, va continua să zbârnâie până la alegeri.

Erdogan deține în mâinile sale toate „pârghiile” de politică economică și monetară, dar le trage în direcții opuse. Reducerile ratei dobânzii de referință, cu peste zece puncte procentuale din 2021, au dus lira la noi niveluri minime, anul trecut, dar au permis exporturilor să atingă un record de 254 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, importurile au crescut la 364 de miliarde de dolari, de asemenea, un nou nivel maxim. Deficitul de cont curent, măsura balanței de plăți a Turciei cu restul lumii, a crescut la 10 miliarde de dolari în ianuarie.

Totuși, pentru a preveni scăderea în continuare a lirei, oficialii turci au raționalizat împrumuturile bancare și au vândut zeci de miliarde de dolari din rezerve levalutare, lăsând tezaurul băncii centrale epuizat. Lira, care a pierdut un uimitor 80% din valoare în raport cu dolarul, în cinci ani, s-a stabilizat acum, dar numai în detrimentul exportatorilor de care se aștepta să beneficieze modelul lui Erdogan. Exportatorii turci spun acum că moneda este supraevaluată și comprimă profiturile. „Au devenit dependenți de cursul de schimb”, spune economistul Cevdet Akcay. „Fuseseră extaziați și acum se plâng din nou”.

Între timp, turcii de rând sunt blocați cu factura pentru experimentul lui Erdogan, sub forma unei crize a costului vieții. În afară de gestionarea cursului de schimb, guvernul nu a făcut aproape nimic pentru a ține sub control creșterea prețurilor. Pe 23 martie, banca centrală a țării a menținut neschimbată rata dobânzii de referință, la 8,5%. Ajustat pentru inflație, în Turcia creditul este mai ieftin decât oriunde în lume.

Economia funcționează, dar îi expiră timpul, spune Selva Demiralp, de la Universitatea Koc din Istanbul. „Ei încearcă să susțină sistemul actual până la alegeri, înainte ca acesta să explodeze”, spune ea despre Erdogan și cabinetul său. Fără revenirea la setările din fabrică, Turcia s-ar putea confrunta în curând cu o nouă criză valutară și cu o nouă creștere a prețurilor de consum. Aducerea inflației sub control va fi destul de dificilă pentru un nou guvern, spune Akcay. „Pentru acesta, a devenit imposibil. ”>>

„Șansele sunt 50-50”. Erdogan riscă o înfrângere în alegerile pe muchie de cuțit din Turcia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here