Merkel îşi asumă refuzul de a primi Ucraina în NATO, la summitul din Bucureşti

Foto: Wikimedia Commons

Fostul cancelar german Angela Merkel îşi apără refuzul – din 2008 – de a angaja procesul primirii Ucrainei în NATO, în urma unor critici dure ale actualului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, care regretă ”frica absurdă” a unor lideri de la acea vreme, relatează AFP, transmite News.ro.

Merkel, care a ieşit din politică la sfârşitul lui 2021, afirmă într-o scurtă declaraţie publicată luni de către o purtătoare de cuvânt, că ”îşi asumă deciziile de la summitul NATO din 2008 de la Bucureşti”.

Volodimir Zelenski a criticat, într-o înregistrare video, duminică seara, ”refuzul ascuns”, în 2008, al NATO de a primi Ucraina ca membru, ”din cauza fricii absurde a anumitor conducători politici faţă de” Moscova.

Aceştia ”credeau că respingând Ucraina puteau potoli Rusia”, denunţă Zelenski,

Volodimir Zelenski le-a sugerat Angelei Merkel, care nu deţine nicio funcţie oficială în prezent, şi fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy să se ducă la Bucea, un oral situat la nord-vest de Kiev, recucerit rtecent de către ucraineni de la ruşi, în care au fost ucişi numeroşi civili.

”Î invit pe Angela Merkel şi pe Nicolas Sarkozy să viziteze Bucea şi să vadă ce a reuşit politica de concesii faţă de Rusia”, a acuzat Zelenski.

”Având în vedere atrocităţile descoperite la Bucea şi în alte locuri în Ucraina, toate eforturile Guvernului şi comunităţii internaţionale de a susţine Ucraina şi de a pune capăt barbariei şi războiului Rusiei împotriva Ucrainei beneficiază din plin de susţinerea fostului cancelar”, îi răspunde această purtătoare de cuvânt a lui Merkel lui Zelenski.

Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani, nu s-a exprimat aproape deloc de la începutul Războiului rus din Ucraina.

La câteva luni după ce a plecat de la putere, în perioada de vârf a popularităţii sale, i se reproşează faptul că nu a dat dovadă de fermitate faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, iar politica faţă de Rusia este denunţară aspru, inclusiv în tabăra sa conservatoare.

Fosta conducătoare a Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori), care a guvernat timp de mai mulţi ani împreună cu Partidul Social Democrat (SPD) în cadrul unei mari coaliţii (GroKo), este criticată, de asemenea, din cauză că a făcut Germania dependentă de gaze naturale ruseşti, care reprezentau înainte de Războiul din Ucraina peste jumătate din importurile germane.

La summitul NATO de la Bucureşti, în aprilie 2008, Alianţa Nord-Atlantică s-a pronunţat împotriva unei lanăsri a procesului aderării Ucranei şi Georgiei, o poziţie împărtăşită de către fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy, care considera că nu era vorba despre nişte democraţii stabile.

”Noi nu acuzăm Occidentul. Nu acuzăm pe nimeni altcineva în afara militarilor ruşi (…) şi celor care au dat ordine”, declara, în mesajul său, duminică seara, Volodimir Zelenski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here