Mii de militari americani trimiși doar în ultima lună pentru a sprijini Arabia Saudită

Sursa: Facebook

Statele Unite au anunţat vineri că vor desfăşura un număr mare de militari în Arabia Saudită, pentru a-i întări apărarea în urma atacurilor din 14 septembrie împotriva instalaţiilor sale petroliere, atribuite de Washington şi Riad Iranului, transmite Reuters.

Planul va include trimiterea de escadrile de luptători, o forţă de expediţie aeriană şi personal de apărare aeriană, a anunţat Pentagonul, precizând că va trimite două baterii Patriot suplimentare şi un sistem de apărare de mare altitudine Terminal High Altitude Area Defense system (THAAD).

”Cumulate cu alte forţe, 3.000 de forţe suplimentate au fost trimise sau autorizate în ultima lună”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, într-un comunicat.

Nu este clar dacă unele dintre trupele nou anunţate ar putea înlocui forţele americane care vor pleca din regiune în următoarele săptămâni sau luni.

Pentagonul urmează să anunţe, de exemplu, dacă va înlocui portavionul USS Abraham Lincoln şi grupul său de atac, atunci când va retrage eventual prezenţa desfăşurată în Orientul Mijlociu.

Desfăşurarea de forţe anunţată vineri face parte dintr-o serie pe care Statele Unite au descris-o ca mişcări defensive în urma atacului împotriva instalaţiilor petroliere ale Arabiei Saudite de luna trecută, care a agitat pieţele energiei la nivel global şi a expus lacunele majore din apărarea aeriană a Arabiei Saudite.

Iranul neagă responsabilitatea atacului din Arabia Saudită, precum şi atacurile împotriva unor tancuri petroliere produse mai devreme în acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here