Miliardar de paie? Datele fiscale ale lui Donald Trump, analizate într-o investigație explozivă a NY Times

Taxele par a fi fantoma din șifonierul lui Donald Trump în cursa pentru nou mandat la președinția Statelor Unite. Și nu doar atât, ci pun și semne mari de întrebare privind alura de om de afaceri vizionar pe care șeful de la Casa Albă a vândut-o electoratului american în 2016.

Chiar dacă este cunoscut ca fiind multimiliardar, șeful de Casa Albă a plătit taxe pe venit în valoare de doar 750 de dolari în anul în care a fost ales președintele SUA, arată o investigație realizată de New York Times.

„Declarația fiscală a lui Donald Trump arată că, în ultimii ani, a evitat plata taxelor și a raportat pierderi uriașe”, titrează publicația citată. Astfel, a plătit taxe pe venit în valoare de doar 750 de dolari în anul în care a fost ales președintele SUA și încă 750 de dolari în anul următor.

Însă acesta este doar vârful icebergului. Donald Trump nu a achitat niciun bir statului american timp de 11 ani, motivul principal fiind acela că a raportat pierderi uriașe. Multe dintre afacerile sale, inclusiv terenurile de golf, ar fi într-o mare gaură financiară.

Documentul mai arată că președintele american are numeroase active, însă valoarea lor nu este menționată și niciunul dintre ele nu arată vreo conexiune cu Rusia de care nu se știa până acum. New York Times nu a vrut să publice documentul în sine, ci doar informații extrase din acesta, pentru a-și proteja sursa.

„În ciuda pierderilor financiare, Trump a reușit să aibă un stil de viață luxos, obținând deduceri fiscale pe niște lucruri pe care mulți le-ar cataloga drept cheltuieli personale, cum ar fi achiziția unor proprietăți, a unui avion și 70.000 de dolari cheltuiți pe aranjarea părului pentru aparițiile televizate”, scrie sursa citată.

Cum să pierzi bani pe bandă rulantă

Jurnaliștii de la New York Times au săpat adânc în ceea ce acoperă taxele pe venit din ultimii aproape 40 de ani din viața magnatului american. Practic, situația financiară pe care o conturează această investigație arată o evoluție constant eclipsată de eșecuri în afaceri, dar cu o revenire spectaculoasă a conturilor lui Trump în vremea emisiunii „The Apprentice”.

O parte importantă din averea lui Donald Trump a constituit-o moștenirea primită de la tatăl său, în jurul căreia președintele SUA a încerca să-și construiască destinul de magnat. Problema este că multe dintre afacerile sale au o vulnerabilitate ce pare a fi un specific pentru mentalitatea de business a lui Trump.

Din podcast-ul „The Daily” al cotidianului american aflăm că, la ora actuală, Donald Trump are datorii de 400 de milioane de dolari. Cum le-a acumulat?

„Ei bine, o modalitate este de-a nu obține performanțe cu companiile cumpărate – cumperi companii care nu-și acoperă cheltuielile lună de lună, an de an. Iar în tot acest timp, Donald Trump începe să se extindă foarte rapid prin terenuri de golf. Ajunge să cumpere trei terenuri de golf dintr-un foc. Cumpără Doral, un celebru teren de golf din Florida. Cumpără apoi trei ternuri de golf în Irlanda și Scoția și investește mulți bani în acestea. Și pierde și mai mulți bani. Încât este nevoit practic să le țină pe o linie de plutire cu banii pe care îi câștigă din The Apprentice”, explică Russ Buettner, unul dintre autorii investigației.

Buettner spune că, analizând riguros documentele, a remarcat un pattern legat de afacerile lui Trump. „Cu cât autoritatea lui Trump este mai mică în luarea deciziilor, șansele afacerii de-a spori financiar cresc. Și cu cât este mai implicat el în afacere, în crearea unui plan de afaceri, cu atât de mult cresc și turbulențele.”

Reacția lui Trump

Donald Trump a spus că dezvăluirile făcute de New York Times reprezintă un fake news. În plus, a promis în fața camerelor de filmări că declarația sa fiscală va fi făcută publică după ce Fiscul american va termina investigația asupra averii sale.

Întrebat de ce un miliardar a plătit doar câteva sute de dolari în anul în care a câștigat președinția, Trump a spus că a dat mulți bani și că a plătit sume mari sub formă de taxe care ajung în buzunarul statului de reședință. „Autoritățile din New York percep taxe substanțiale și eu le-am achitat. Dar o să vedeți toate astea după ce se va încheia auditul Fiscului”, a replicat liderul SUA, citat de The Guardian.

În documentul cu pricina se menționează că a plătit într-adevăr taxe către statul New York, însă acestea nu sunt taxe pe venit, ci acoperă alte aspecte precum sănătatea și asigurările sociale.

Donald Trump este singurul președinte american din anii 1970 încoace care nu a făcut publice declarațiile fiscale, reușind să țină ascunse informații financiare din ultimii 18 ani.

Alan Garten, avocat în cadrul Trump Organization, a menționat că cele mai multe dintre aceste date – dacă nu chiar toate – sunt inexacte.

Pe de altă parte, Ryan Thomas, un purtător de cuvânt al organizației Stand Up America, i-a cerut președintelui să fie transparent în legătură cu veniturile sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here