Milioane de texani îngheață în case, fără curent și sub amenințarea că frigul va continua. Fabrici auto din SUA și Mexic opresc producția. Reacția Casei Albe

Milioane de americani erau privaţi de electricitate, în urma unui val de frig intens, soldat cu morţi, care a cuprins părţi vaste din Statele Unite şi care ar urma să mai dureze o vreme, relatează AFP, preluată de News.ro.

Serviciul meteorologic american National Weather Service (NWS) a anunţat că peste 100 de milioane de americani din Midwest erau vizaţi de alerte de furtună de iarnă de diverse grade, ca la Amarillo, în nordul Texasului, unde s-au înregistrat miercuri -12°C.

Masa de aer rece de la Arctica începe să se degaje, potrivit NWS, însă temperaturi glaciale urmează să se menţină şi să ”rămână cu 11 până la 19,5°C sub cele normale din această perioadă” în anumite regiuni, avertizează meteorologii.

Coordinatorul luptei împotriva covid-19 la Casa Albă Jeff Zients a anunţat că frigul afectează campania de vaccinare.

”În unele locuri din ţară, inclusiv în Texas, s-au închis locuri de vaccinare”, a anunţat el.

”Îi încurajăm pe guvernatori şi alţi parteneri să prelungească programul deschiderii (acestor centre de vaccinare) atunci când se vor putea deschide”, recomandă el.

Un ziar din San Antonio titra ”Vine şi mai multă suferinţă”, iar Houston Chronicle titra pe prima pagină ”Eşecurile puterii”, un joc de cuvinte pe baza sensurilor cuvântului ”power” în engleză – putere politică şi energie electrică.

Fostul candidat texan în alegerile primare democrate din 2020 Beto O’Rourke a declarat la MSNBC că ”ar fi fost posibil să se preîntâmpine majoritatea” acestor dificultăţi şi apreciază că ”Texasul nu este departe de un stat eşuat”, din cauza puterii locale republicane.

Austin Energy, care furnizează electricitate capitalei statului, a anunţat că aproximativ 200.000 de gospodării nuaveau curent şi că aceste întrerupri ”pot dura mult timp”.

Furnizori de electricitate au înşirat în lanţ, din weekend, întreruperi ale alimentării cu electrcitate, cu scopul de a evita suprasolicitarea sistemului prin vârfuri de cerere.

”Petrec a doua noapte fără electricitate pe cea mai friguroasă vreme din sud-estul Texasului de 30 de ani”, scria marţi seara jurnalistul Wes Wolfe, care locuieşte la Lake Jackson, în apropiere de Houston, cel mai mare oraş din stat.

Potrivit site-ului Poweroutage.us, care înregistrează întreruperile de curent în Statele Unite, peste 2,3 milioane de gospodării şi întreprinderi din Texas nu aveau, miercuri seara, curent electric.

O penurie de electricitate a fost agravată de oprirea mai multor centrale electrice pe gaze naturale şi eoliene, din cauza condiţiilor glaciale.

Peste 30 de decese au fost legate de vremea rece, potrivit presei americane, iar autorităţile îi îndeamnă pe americani la prudenţă.

Iar Texasul nu a scăpat. Alte ninsori ar putea să aibă loc în acest stat, avertizează NWS.

Până la 73% din suprafaţa Statelor Unite – fără Hawaii, Alaska şi alte teritorii necontinentale – a fost acoperită de zăpadă în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit NWS – un record de la începerea măsurătorilor, în 2003.

Intemperiile au obligat numeroase afaceri să închidă. Peste 300 de magazine din lanţul de supermarketuri Walmart erau închise, potrivit întreprinderii.

Acest ”val de frig spectaculos care a lovit Statele Unite continentale are o legătură cu o combinaţie între un anticiclon arctic cu temperaturi glaciale şi o depresiune foarte activă, cu valuri şi precipitaţii”, explica luni NWS.

În afară de Texas, peste 450.000 de persoane au rămas fără curent electric de miercuri în Oregon, Louisiana, Mississippi, Kentucky, Ohio, West Virginia şi Virginia, potrivit poweroutage.us.

Condiţii extreme condus la formarea mai multor tornade, dintre care una s-a abătut, în noaptea de luni spre marţi, asupra sud-estului Statelor Unite, în North Carolina, unde a ucis trei persoane şia rănit alte zece.

Casa Albă: Furtunile de zăpadă din Texas şi alte regiuni ale SUA ar putea fi provocate de schimbările climatice

Casa Albă a afirmat joi că furtunile de zăpadă extreme din Texas şi alte regiuni ale Statelor Unite ar putea fi provocate de schimbările climatice, fiind o dovadă ”că nu suntem pregătiţi adecvat pentru acestea”, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Consilierul pentru securitate internă al Casei Albe, Liz Sherwood-Randall, a declarat că cel puţin 1 milion de oameni ar putea să nu aibă încă energie electrică din cauza furtunii care a afectat Texasul şi alte regiuni din SUA.

Sherwood-Randall a promovat într-un briefing de presă telefonic agenda preşedintelui Joe Biden în domeniul schimbărilor climatice, exercitând presiuni asupra liderilor republicani care au denunţat în repetate rânduri ”noul acord verde” al democraţilor, ca fiind un distrugător al locurilor de muncă.

Aceasta a spus că furtuna este un eveniment meteorologic extrem.

”Nu suntem pregătiţi adecvat pentru acesta”, a spus ea.

Sherwood-Randall a afirmat că furtuna a lăsat milioane de oameni fără căldură, fără apă la o presiune adecvată şi cu alte probleme, în condiţiile unor temperaturi foarte scăzute, expunând slăbiciunile infrastructurii americane.

”Reţelele energetice din ţară, mai ales cele din Texas, sunt suprasolicitate de consumul crescut în aceste condiţii, iar infrastructura nu este construită pentru a rezista acestor condiţii extreme”, a mai spus Sherwood-Randall.

Biden va conduce un efort pentru ”a întări infrastructura noastră critică, pentru a fi pregătită să reziste unui între spectru de probleme cu care ne-am putea confrunta”, a adăugat aceasta.

Producătorii auto din SUA şi Mexic, între care Ford, nevoiţi să oprească producţia la mai multe fabrici

Temperaturile foarte scăzute din Statele Unite au dus la întreruperea furnizării de gaze naturale în sudul SUA şi în Mexic, provocând haos, joi, la fabricile auto din cele două ţări, Ford Motor, dar şi alţi producători anunţând că au oprit activitatea la mai multe unităţi de asamblare, transmite Reuters, citat de News.ro.

Frigul a dus la suprasolicitarea reţelei electrice din Texas, în timp ce aprovizionarea cu gaze naturale a Mexicului din Texas a fost întreruptă, lăsând milioane de oameni fără energie în statele industrializate mexicane, în această săptămână.

În Texas, temperaturile foarte scăzute vor continua până sâmbătă.

Mexicul îşi generează cea mai mare parte a energiei sale din gaze naturale, majoritatea importate din Statele Unite. Cele două ţări au nevoie, de asemenea, ca lanţurile complexe de aprovizionare să fie funcţionale pentru aprovizionarea fabricilor de automobile şi a altor operaţiuni industriale de pe ambele părţi ale frontierei.

Şase state din nordul Mexicului au suferit întreruperi semnificative ale curentului electric, care au declanşat o suspendare temporară a operaţiunilor la uzinele de asamblare auto, potrivit asociaţiei auto mexicane AMIA. C

Cel puţin cinci fabrici au fost afectate începând de marţi, acestea fiind nevoite să-şi reducă consumul de gaze naturale cu 20-30%.

Ford Motor a anunţat joi că vremea adversă a condus la închiderea temporară a uzinelor din Kansas City, Flat Rock şi Ohio, precum şi a unei uzine din Hermosillo, în statul de frontieră Sonora, din nordul Mexicului.

Miercuri seara, Volkswagen a anunţat că va suspenda o parte din producţia din Mexic, joi şi vineri, din cauza aprovizionării limitate cu gaze naturale.

Reducerea livrărilor de gaze a afectat şi Audi, precum şi uzina General Motors din oraşul Silao, unde producţia a fost oprită marţi seară şi miercuri.

GM a anunţat joi că operaţiunile din primul schimb au fost anulate la uzinele din Arlington, Texas; Spring Hill, Tennessee; şi Bowling Green, Kentucky. De asemenea, era posibil, în cazul primelor două fabrici, ca şi activităţile schimbului doi să fie oprite.

Alţi producători auto afectaţi de vremea de iarnă sunt Toyota Motor şi Nissan Motor. Toyota a anunţat că uzina sa din Texas va rămâne închisă până vineri, în timp ce primele schimburi nu vor funcţiona joi la uzinele din Mississippi şi Alabama.

Nissan a declarat că producţia la uzinele din Smyrna, Tennessee şi Canton, Mississippi, rămâne suspendată.

Operaţiunile fabricii Ford din Kansas City au fost anulate în perioada 13-22 februarie, potrivit companiei. Ford a arătat că intenţionează să organizeze schimburi duble în fabricile sale din Chicago, Dearborn şi Oakville.

Mexicul, a doua cea mai mare economie din America Latină, are probleme din cauza scăderii livrărilor de gaze din Texas cu aproximativ 75%, în ultima săptămână, care i-a provocat pierderi de miliarde de dolari ca efect al întreruperilor de curent şi al închiderii fabricilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here