Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, se opune unui control militar şi civil al Israelului asupra Gaza după război

Sursa: Facebook/Yoav Gallant

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat miercuri că nu va accepta ca Israelul să exercite un control militar sau civil asupra Fâşiei Gaza după ce războiul se va fi încheiat şi a îndemnat la o alternativă palestiniană la Hamas pentru a guverna teritoriul palestinian, informează AFP, citată de Agerpres.

„Repet foarte clar: nu voi accepta stabilirea unei administraţii militare israeliene în Gaza, Israelul nu trebuie să aibă controlul civil asupra Fâşiei Gaza”, a spus Gallant în timpul unei conferinţe de presă.

„Îl îndemn pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să declare să Israelul nu va pune în funcţiune un control civil asupra Fâşiei Gaza, că Israelul nu va pune în funcţiune o conducere militară în Fâşia Gaza şi că o alternativă guvernamentală la Hamas va fi pregătită imediat”, a adăugat el.

Înainte de aceasta, Netanyahu a estimat zadarnică orice discuţie asupra viitoarei gestionări a Fâşiei Gaza înainte ca Hamas să fie anihilat. „Discursurile despre ‘ziua de după’ (război), atât timp cât Hamasul nu este distrus, vor rămâne simple cuvinte, cuvinte goale de conţinut”, a declarat prim-ministrul israelian.

„Sfârşitul campaniei militare trebuie să fie însoţit de o acţiune politică”, a replicat Gallant, în timp ce Israelul desfăşoară de aproape 10 zile operaţiuni terestre în Rafah, localitate din sudul Fâşiei Gaza, cu obiectivul anunţat de a distruge acolo ultimele batalioane ale mişcării islamiste palestiniene.

Potrivit lui Gallant, „‘ziua de după Hamas’ va exista doar cu entităţi palestiniene care să preia controlul în Gaza, însoţite de actori internaţionali, formând o alternativă la guvernul regimului Hamas”. „Aceasta este, înainte de toate, în interesul statului Israel”, a subliniat ministrul israelian al apărării.

„Ideea unei administraţii militare şi civile în Gaza” este „negativă şi periculoasă pentru statul Israel, strategic, militar şi din punct de vedere al securităţii”, a insistat el.

Benjamin Netanyahu: Nu există o „catastrofă umanitară” la Rafah

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here