Mitropolia Moldovei şi Bucovinei: Nu există nicio implicare în protestele credincioşilor. Înţelegem durerea celor supăraţi

Foto: INQUAM/Liviu Chirica

Mitropolia nu are nicio legătură cu manifestarea spontană de vineri seară a credincioşilor nemulţumiţi că autorităţile blochează evenimentul religios de la Iaşi, susţine purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB), Constantin Sturzu, citat de News.ro.

Totodată, reprezentanţii Bisericii afirmă că înţeleg durerea pelerinilor din afara Iaşiului pentru că nu sunt lăsaţi să intre în curtea catedralei ieşene.

“Mitropolia nu are nici o legătură cu manifestarea spontană de aseară (vineri seară – n.r.) şi nu are nici o implicare în organizarea unor astfel de acţiuni. Asta nu înseamnă că nu înţelegem durerea celor ce sunt supăraţi că li se interzice în mod discriminatoriu intrarea în curtea Catedralei doar pentru că nu au buletin de Iaşi. Dacă vor veni îi rugăm să fie paşnici, să se roage şi să respecte reguli precum distanţa fizică sau purtatul măştilor“, a declarat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MMB.

Preotul ieşean mai spune că oamenii sunt foarte supăraţi şi că există informaţii că proteste similare vor avea loc în zona Mitropoliei şi în zilele următoare.

“Este cel mai mare abuz din 1990 încoace asupra libertăţii de conştiinţă. Într-o zi poate şi alte culte vor fi supuse unor restricţii.(…) Această raclă este cinstită de secole şi în perioadă de molimă şi în perioadă de război şi s-a dovedit că este izvor de vindecare. Nu pot eu să spun nu te apropia de sfinţii lui Dumnezeu, nu te apropia de Dumnezeu. Nu am cum să cer aşa ceva“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Preotul Constantin Sturzu consideră că se creează un precedent foarte grav şi că oricând se pot îngrădi drepturile şi libertăţile altor categorii.

Purtătorul de cuvânt al MMB mai spune că baldachinul care a rămas pe esplanada din curtea catedralei, fără a mai fi împodobit cu flori ca în alţi ani, este ca o rană deschisă care strigă către cer. În baldachin urma să fie aşezată racla cu sfintele moaşte.

Totodată, reprezentantul Mitropoliei ieşene a făcut apel la credincioşi să nu admonesteze forţele de ordine, Constantin Sturzu precizând că un jandarm sau un poliţist nu are nici o vină, ci doar îşi face datoria.

Peste o sută de persoane au protestat, vineri seară, în faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, acuzând autorităţile că blochează manifestările religioase care urmau să aibă loc la Iaşi în această perioadă, cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva.

Protestatarii au invocat faptul că alegerile locale s-au putut organiza la data stabilită şi că nu au fost impuse restricţii, în timp ce pelerinajul de la Iaşi a fost anulat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here